To je to što me zanima!

U Mostaru je ustoličen biskup Petar Palić, na misi i Plenković

U Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru danas je slavljena sveta misa prilikom koje je ustoličen mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić
Vidi originalni članak

Prije obreda ustoličenja biskup Ratko Perić osvrnuo se na sve godine svoje službe i zahvalio i na radostima i na nevoljama s kojima se susretao. Novom mostarsko-duvanjskom biskupu Petru Paliću poželio je obilje blagoslova i mudrosti kao i uspjeha u radu.

- Biskupe Petre i ti započinješ u znaku uzvišenja svetoga Križa, uz 40. obljetnicu posvete ove katedrale Marije Majke Crkve i uvijek te pratila velika milost božja, sedmerostruki darovi Duha Svetoga od mudrosti do bogobojaznosti i na Kristovu riječ bacao mreže milosti i radosti i imao obilna uspjeha i evanđeoskog blagoslova - poručio je biskup Perić.

Savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini Amaury Medina Blanco pročitao je na latinskom, a potom na hrvatskom jeziku Papina bulu - apostolsko pismo imenovanja biskupa Petra Palića mostarsko duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem mrkanskim.

U svojoj propovijedi biskup Petar Palić kazao je kako je svjestan kako trenutaka poteškoća i kušnja neće nedostajati, ali "Isus nas potiče da vjerujemo njegovoj riječi i da se ne bojimo".

Biskup Palić je istaknuo kako sanja BiH kao zemlju ravnopravnih u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakog čovjeka.

-Na početku svoje službe pastira hercegovačkih biskupija želim poput Jakova sanjati. Smijem li se usuditi i možemo li svi sanjati pa i to da će se situacija slučaja i fenomena pretvoriti u odgovornu stvarnost  i novu mogućnost življenja božje ljubavi i  novi kairos izgradnje Kristova kraljevstva, poručio je Palić. Nadalje je naveo kako želi sanjati BiH kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli, zemlju kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakoga čovjeka.

-Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira, sloge i skladnoga napretka, bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji u kojoj ne vlada pravo jačega nego uzajamno poštovanje i razumijevanje, kazao je Palić.

I Plenković u Mostaru

Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se s Ratkom Perićem i Petrom Palićem uoči svečane svete mise u prigodi ustoličenja novog biskupa ispred Katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru.

Plenković je izjavio novinarima kako mu je izuzetno drago što je danas u Mostaru u prigodi ustoličenja novog mostarsko-duvanjskog biskupa, mons. Palića, kojega, kako je kazao, izrazito dobro poznaje i koji dolazi sa zadnje dužnosti na Hvaru, a ujedno je i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

PREMIJER U BiH Plenković je u Mostaru poručio: Hrvatska će nastaviti biti 'odvjetnik BiH i prava Hrvata'

-Također, moj dolazak znak je velikog poštovanja prema dosadašnjem biskupu Periću koji je ostavio ogroman trag ovdje protekla gotovo tri desetljeća i mislim da je ova tranzicija koja se sada zbiva važna za vjernike, Hrvate, katolike ovdje u ovoj biskupiji, što je naravno bitno uopće za položaj i koheziju Hrvata u Bosni i Hercegovini, kazao je hrvatski premijer koji se prije mise sastao i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, nakon sastanka je naglasio kako će Hrvatska podupirati BiH na euroatlantskom putu te da je Hrvatskoj važno da se poštuje Daytonski sporazum.

 

Idi na 24sata

Komentari 87

  • jožek2 15.09.2020.

    Plenkanov djed prvoborac nosioc spomenice 1941. se okreće u grobu, a otac šef udbe za Zagreb i majka vojna lekarka članica CK Hrvatske na aparatima kad vide svog Plenkića kako se dodvorava popovima i fratrima.

  • 14.09.2020.

    Fuj

  • laky03348 14.09.2020.

    Pa jel moguće,svi nose maske🤣🤣

Komentiraj...
Vidi sve komentare