To je to što me zanima!

U najstarijem zatvoru u SAD-u 700 ljudi čeka smrtnu kaznu

Zbog čestih bježanja, vlasti su odlučile sagraditi zatvor na obali te su izabrali točku San Quentin. Gradnja je započela 1852. Za radove su iskorišteni zatvorenici
Vidi originalni članak

Fotograf Reutersa uspio je osigurati ulaz u najstariji zatvor u Kaliforniji i svijetu dočarati dio života tamošnjih zatvorenika. Povijest državnog zatvora San Quentin seže još u vrijeme 'zlatne groznice' kada je otkriveno zlato u Sutter's Millu. Potraga za zlatom privukla je mnogo ljudi, a ubrzo se pojavila i potreba za zatvorom. Prije otvaranja San Quentina, oni koji su se ogriješili o zakon zatvarani su na brodove usidrene u zaljevu San Francisco koji su mogli držati 30-ak zatvorenika. 

Zbog prepunih brodova i čestih bježanja, vlasti su odlučile sagraditi zatvor na obali te su izabrali točku San Quentin. Gradnja je započela 1852. godine. Za radove su iskorišteni zatvorenici koji su zatvor završili dvije godine kasnije. Prvih 60 zatvorenika u novi objekt je uselilo 14. srpnja 1854. godine. 

Danas se zatvor San Quentin prostire na 275 hektara s pogledom na sjevernu stranu zaljeva San Francisco. Prema studiji iz 2001. godine, vrijedi između 129 i 664 milijuna dolara, a održavanje na godinu stoji oko 180 milijuna dolara. 

Sve do 1932. godine u San Quentinu su bile i zatvorenice. 

Jedini je zatvor u Kaliforniji koji ima plinsku komoru. Tijekom svoje 160 godina duge povijesti, 'primio' je neke od najokorjelijih zločinaca poput serijskog ubojice Charlesa Mansona i Shirana Shirana koji je osuđen na doživotan zatvor zbog ubojstva Roberta F. Kennedyja. 

Kao i većina zatvora u Kaliforniji, i San Quentin je s vremenom postao pretijesan. Iako može primiti 3.302 zatvorenika, posljednje brojke pokazuju da je njihov broj gotovo dvostruko veći i kreće se oko 5.247 ljudi. 

Prije 11 godina New York Times opisao je San Quentin kao zatvor s najviše smrtnih kazni na zapadnoj hemisferi. Trenutačno smrtnu kaznu čeka više od 700 zatvorenika, prenosi Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • Prva Proleterska_1 25.07.2012.

    Mogli bi tako i Sanader & Co sagraditi i obnoviti ono zdanje na onom krugu od obale u Kvarner Bayu !

  • julia73 24.07.2012.

    Ovako nešto nama fali, šteta baš što nema. Mogao bi se Goli otok opet otvoriti? Ali ne na trošak onih koji rade, već sami na svoj!

  • jopesplit 24.07.2012.

    Ne mogu vjerovat da su danas u nekim zemljama još uvijek na snazi smrtne kazne, za takve bi trebao biti doživotni zatvor u lošim uvjetima. Kazna za smrt ne smije biti smrt, Bog nek im sudi..

Komentiraj...
Vidi sve komentare