To je to što me zanima!

Nakon osnovnih škola štrajk su prekinuli i na fakultetima

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i dalje nastavlja štrajk te želi pregovore s premijerom Milanovićem. Sindikat Preporod također ostaje u štrajku
Vidi originalni članak

Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja objavilo je kako prekida štrajk u osnovnim školama.

- Pokazali smo okolini koliko je naša profesija marginalizirana, koliko smo materijalno, ali  i statusno degradirani. No, mi smo i ovaj put pokazali da bez obzira što nas ponekad ne znaju cijeniti drugi, kao npr. Vlada Republike Hrvatske, da mi znamo cijeniti  sebe i braniti svoju profesiju. Zaustavili smo sustav, ukazali smo društvu na probleme u obrazovanju, pokazali jedinstvo - USPJELI SMO! - objavio je sindikat na svojim stranicama i dodao:

- Veliko vijeće, kao nadležno tijelo, donijelo je odluku o prekidu štrajka. Dostojanstveni  izlazimo iz štrajka iako ćemo još dugo pamtiti gorak okus pisma namjere  što nam je Vlada Republike Hrvatske jučer uručila kao čestitku prije Dana učitelja. Na kraju vam svima poručujem: Ovo nije kraj, ovo je samo početak.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i dalje nastavlja štrajk te želi pregovore s premijerom Milanovićem i ministrom Lalovcem. Sindikat Preporod priopćio je da oni ostaju u štrajku do ispunjenja zahtjeva upućenog Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka od strane ostalih triju sindikata.

Prekinut je štrajk u osnovnim školama, a nastavlja se u srednjima, potvrdili su čelnici dvaju sindikata - Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja te čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Štrajk obustavili i na fakultetima

Nakon učitelja od štrajk se od četvrtka obustavlja i u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Na provedenom referendumu 56,9 posto članstva izjasnilo se protiv nastavka štrajka, dok je za štrajk dulji od pet dana bilo 43,1 posto članova obuhvaćenih referendumom.  

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja je u periodu od 29. do 30. rujna 2015. godine proveo referendum među svojim članovima o nastavku štrajka, sukladno obvezi koju ima po Statutu. Naime, statut im propisuje da je za svaki štrajk dulji od pet dana obvezno provesti referendum, a smatra se da je štrajk referendumom prihvaćen ako se za štrajk izjasnilo više od 50 posto ukupnoga broja članova na koje se referendum odnosi. 

Prema podacima zaprimljenim 1. listopada do 11 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 319 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 24,68 posto radnika.  

Idi na 24sata

Komentari 57

  • El Tractor 01.10.2015.

    Plaće "bogovske" za trenutnu situaciju u zemlji, a oni štrajkaju...haha

  • šator 01.10.2015.

    rano ste prekinuli ,sta ovaj iz srednje slole kaze ceka predsj,da kaze izbore ciji si ti igrac hdz i to ste namjerno napravili samo morate jos ustrajati, doktori su u proslom mandatu strajkali pola godina i vi morate kako satorasi jos zapisivaju parkic i nikome nista jer je to demokracija ,godinu dana strajkati ,i kazete da ova vlst ne valja nigdje ne postoji takva vlada,bolja nego ova probajte vi pa cete vidjeti vani odmah cete biti uklonjeni ,i ovo vise nije demokracija n,i milanovic je super primjer,da dopusta sve,ja bi to napravio vec odavno samo ne smije jer su oni spasioci a mi smo posrane guske..

  • plavi cvijet 01.10.2015.

    Znam da prosvjeta treba dobiti veće plaće, ali zašto baš sada prosvjedi? Što ne vide da medicinsko osoblje ubrzano odlazi iz naše zemlje i da se je pod hitno njima trebala povećati plaća.

Komentiraj...
Vidi sve komentare