To je to što me zanima!

U pet godina posao je izgubio gotovo svaki drugi građevinar

Iz HGK upozoravaju da su u problemima sad i najveće tvrtke jer imaju blokirane račune ili su u predstečajnoj nagodbi. Cijene stanova lani pale su za deset posto
Vidi originalni članak

Graditeljstvo je palo na razinu koju smo imali 2002. i 2003. Sektor grca u problemima i u posljednjih pet godina posao je izgubilo 43.000 građevinara. Analize HGK pokazuju da se 30 posto gubitaka svih poslovnih subjekata u gospodarstvu odnose upravo na graditeljstvo. I vrijednost radova pala je za 36 posto u odnosu na 2009.

Iz HGK upozoravaju da su u problemima sad i najveće tvrtke jer imaju blokirane račune ili su u predstečajnoj nagodbi. Uz to, i cijene stanova lani pale su za deset posto u odnosu na 2012. 

Te je godine prosječni četvorni metar koštao 11.570 kuna, a lani je koštao 10.426. S obzirom na izdane građevinske dozvole, lani su predvidjeli da će graditi 20 posto manje stanova nego 2012.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • JerkoKC 03.09.2014.

    A tražiš zidara i ne možeš ga dobiti prije godinu dana????????????????????.

  • bajica1009 02.09.2014.

    Samo veliki ekonomisti su mogli dati lijepe ocijene za Velike građevinare poput Ergovića - NEKSE pa po plaći i broju stanovnika u zemji nije trebali i ne treba graditi toliki broj stanova koji sada stoje prazni. Stalno se računa 2008. god kada je bilo nepovratnih kredita i sve što je bilo zatim izvlačenje novca iz firmi prplačivanje radova, usluga, projekata i materijala dovelo je do loše klime i odlaska zainteresiranih ulagača kojih nema ni u EU. Stalno se spominju Poljaci pa ljudi izvlače novac iz fondova i grade proizvodne kapacitete i poljoprivredu a mi nismo dobili informacije od naše vlade a kamo li novac, i gle čuda svi se sada čude. Koji je to naš proizvod koji možemo ponuditi more i sunce, sve zatim precijenjeno i preskupo a usluga tako tako.

  • dobro jutro 02.09.2014.

    Zaustavite rad na crno i bit ce malo bolje,a nije nista bolje u cijeloj Europi sto se tice tog sektora

Komentiraj...
Vidi sve komentare