To je to što me zanima!

U posljednjih sedam godina zbog spolne orijentacije pomoć na Rebru zatražilo 587 djece

U posljednjih 15ak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast transrodnih osoba u dječjoj i adolescentskoj populaciji
Vidi originalni članak

Kako bi tema transrodnosti, kod nas još uvijek tabu, dospjela do javnosti, morao se očito dogoditi slučaj Brazilca, prije nekoliko dana uhićenog u zagrebačkoj zračnoj luci, u čijem je tijelu pronađeno 117 kapsula kokaina namijenjeno daljnjoj preprodaji i distribuciji, piše u srijedu Večernji list.

KAP U MORU 'BIJELOGA' U 2 godine uhvatili pet 'mula' iz Brazila na zagrebačkoj zračnoj luci: 'Posebno se pripremaju'

No, “tema u temi” isplivala je tek u danima koji su slijedili uhićenju, kada se doznalo da se 45-godišnji Brazilac deklarirao kao žena te da će biti smješten na ženskom odjelu u Remetincu, poštujući njezino elementarno pravo. Uistinu, kakva su prava transrodnih osoba u Hrvatskoj, koliko ih je, na kakve sve prepreke nailaze prilikom promjene spola, kako ih tretira administracija i što im od zahvata omogućuje zdravstveno osiguranje?

O dijagnozi rodne disforije u Hrvatskoj se glasnije govori od 2016. godine kada su u “Narodnim novinama” objavljene Stručne smjernice za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i životu u drugom rodnom identitetu. Na naš upit Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odgovorio je kako plaća provedenu zdravstvenu zaštitu za sve postupke koji su medicinski indicirani, ne ulazeći u to da li se oni obavljaju transrodnim osobama.

UHVATILI JE U ZAGREBU FOTO Ovo je uhićena brazilska mula koja je gutala kapsule s drogom. Neke su ranije 'ispale'

- Osigurane osobe koje su u procesu tranzicije spola na teret obveznog zdravstvenog osiguranja mogu obaviti sve medicinski indicirane postupke sukladno stručnim smjernicama. Utvrđivanje postojanja medicinske indikacije, odnosno opravdanosti zahvata kod pojedine osobe, verificirano kliničkim statusom i dijagnostičkim nalazima, u nadležnosti je struke, odnosno doktora specijalista ugovorne zdravstvene ustanove- navode dodajući kako u HZZO nema registar osoba koje su u tranziciji pa ne može niti razlučiti podatke o troškovima zdravstvene zaštite za te osobe.

Također, tumače kako o životu u drugom rodnom identitetu mišljenje daje Nacionalno zdravstveno vijeće sukladno Pravilniku o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, dok je sama procedura utvrđena podzakonskim propisima Ministarstva zdravstva.

UHITILI MUŠKARCA I ŽENU Akcija u Zagrebu: Pogledajte drogu u stolnjacima koju su slali dostavom. Imali su i laboratorij

Premda smo upitom prema nadležnom ministarstvu željeli doznati o broju transrodnih osoba u Hrvatskoj, na upit nisu odgovorili. No, psihijatar dr. Herman Vukušić nedavno je izvijestio da je na zagrebačkom Rebru u zadnjih sedam godina zbog problema sa svojom spolnom orijentacijom pomoć potražilo 587 djece, od kojih 336 dječaka i 251 djevojčica, tumačeći kako posljednjih 15ak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji, a takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj, piše novinarka Večernjeg lista Renata Rašović.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • {matrix} 09.11.2022.

    Stvarno mnogo, u Kanadi roditelji mogu završiti u zatvoru ukoliko djetetu ne dozvole da promjene spol. Ali ta kemija sva koju djeca piju to nije uopće istraženo. Razumijem one "cure" koje žele postati muškarci pa koriste testosteron koji je ovdje već 50 godina na tržištu i provjeren je. Ali ne kužim hormone koji koriste muškarci da bi postali žene, e to uopće nije provjereno. Pogledali film What is a Woman :D ugl sretno svima :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare