To je to što me zanima!

U predstečajnim nagodbama isparili milijuni za mirovine

Prema prijedlogu zakona, predstečajne nagodbe idu u stečajni zakon i o njima će odlučivati sud. Premijer kaže: "Nagodbe prekinuti ako tvrtka nema za plaće"
Vidi originalni članak

Radnici čije su tvrtke prošle predstečajne nagodbe, izgubili su stotine milijuna kuna koje su trebale biti uplaćene za njihove mirovine. Iako se prema zakonu o predstečajnim nagodbama nisu smjeli otpisivati dugovi prema radnicima, Porezna uprava i nagodbena vijeća u Fini su upravo to činila. I nitko neće odgovarati.

Ovu novu rupu u ionako spornim predstečajnim nagodbama potvrđuje i dopis Porezne uprave s početka godine u kojem se navodi da se dugovi prema radnicima otpisuju iako ne bi trebali. Bilo je već kasno. U nešto više od godinu dana tadašnjih predstečajnih nagodbi, do tad ih je prošlo 950 tvrtki s više od 18.000 zaposlenih. Koliko je točno milijuna izgubljeno i koliko će mirovine biti niže, nemoguće je izračunati, niti Porezna ne raspolaže točnim podacima. Novac za doprinose je završio zajedno s ostalim porezima koji su se otpisivali.

Sporne predstečajne nagodbe zamišljene su tako da se tvrtka dogovori s onima kojima duguje. Onima kojima duguje novac dio bi otpisali, od 20 pa do 70 posto, a ostatak bi im bio plaćen na rate. Tvrtka bi preživjela i nastavila raditi oslobođena nagomilanih dugova.

>>> Pročitajte više u Expressu!

Idi na 24sata

Komentari 75

  • marijaterezija2 21.12.2014.

    Linić se još i ponosi sa tim uratkom

  • lopovi od 1902 21.12.2014.

    Dali je moguce da drug slavko ce opet proci liso kao i kod rijecke banke... slijedecih 10 generacija tog lopova nece morati prstom mrdnuti koliko je pokrao...

  • kriticar 323 21.12.2014.

    kod nas ne može ništa proći da država ili pojedinac nešto ne pokradu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare