To je to što me zanima!

U Primoštenu zbog običaja svi moraju pušiti, čak i mala djeca

Ovaj stari običaj datira još od 1835. godine. Dan uoči blagdana zaštitnice mjesta svi Primoštenci puše cigarete i pale vatre. Jedan dan puše svi - od sedam do 77 godina
Vidi originalni članak

U Primoštenu još ne mare za kampanje o štetnosti pušenja, niti za zabranu prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima. Jedan dan u godini u ovom mjestu puše svi, muško i žensko, staro i mlado, doslovno svi, od sedam do 77. Puši svatko tko može držati cigaretu u ruci. 

Ovaj stari običaj datira još od 1835. godine, kada je trgovac Marko Prgin iz Loreta u Italiji donio svetu i čudotvornu sliku Gospe. Mjestom su tada vladale teške bolesti, a ljudi su ne znajući uzroka ni lijeka pušili duhan i kadulju. Vjerovali su da će dimom otjerati bolest iz tijela i raskužiti prostor u kojem žive. Sve su bolesti nestale kada je u Primošten stigla slika Gospe i nisu se više vraćale. Njoj u čast dan uoči blagdana svi Primoštenci puše cigarete i pale vatre po mjestu. 

Unatoč sve restriktivnijim antipušačkim mjerama, do sada nitko nije pokušao osporiti pravo Primoštenaca da ovog dana svojoj djeci kupuju i pripaljuju cigarete.

Idi na 24sata

Komentari 200

  • asdf30 11.05.2012.

    Moga bi novinar malo provjeriti informaciju prije nego objavi ovakav članak. Običaj je da se puši slavulja odnosno kadulja, i to ona koju si sam ubra i osušija pa smota, i tako je bilo od davnina (kako kaže novinar od 1835 g). I ne ne moraju to svi raditi. To šta roditelji svojoj dici kupuju cigarete nema veze s običajem.

  • zaratino27 11.05.2012.

    stvarno, prvi put čujem za taj običaj. neka se običaji drže i ne zaboravljaju. to nam je jedino što nam je izgleda ostalo... samo forza..!! Bog nek čuva hrvatsku!!

  • Valentin OlgaNovak 11.05.2012.

    Katastrofa ! Đavo se poigrava uspavanim masama i još od njih radi budale.

Komentiraj...
Vidi sve komentare