To je to što me zanima!

U promet je puštena posljednja dionica A1, u Vrgorcu prosvjed

U promet je puštena dionica Vrgorac, čvor Ploče - Karamatići. Mještani okolnih sela prosvjeduju zbog nemogućnosti izravnog ulaza na autocestu. Vrgorčani traže posao
Vidi originalni članak

Na naplatnoj postaji Karamatići točno u podne ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić u promet je pustio 16,1 kilometara dugu dionica Vrgorac, čvor Ploče - Karamatići na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik te 7,5 kilometara dugu dionicu između granice s BiH i čvora Metković.  Ukupna investicija radova na dvjema dionicama je 1,7 mlrd. kuna bez PVD-a. 

Novoizgrađena dionica autoceste A1 sastoji se 11,1 kilometara duge dionice Vrgorac - Ploče i pet kilometara spojne ceste od čvora Ploče na autocesti A1 do cestarinskog prolaza Karamatići na kojoj je, zbog teškog terena, izgrađeno 15 objekata, i to 7 vijadukata, 2 nadvožnjaka, 2 podvožnjaka i 4 tunela. 

Također je izgrađen cestarinski prolaz Karamatići sa 6 naplatnih kućica, 10 prolaza, 2 prolaza za vangabaritna vozila, objektom kontrole naplate i kućicom za prodaju pretplate.

Čvor Ploče, zajedno sa spojnom cestom predstavlja prometnu cjelinu koja spaja autocestu A1 s gradom Ploče, odnosno Lukom Ploče i ujedno, s državne ceste D8 omogućava pristup autocestama A10 i A1. 

Ministar Hajdaš Dončić je pet vozača koji su prvi ušli na autocestu u Karamatićima nagradio s ENC uređajima s iznosom od oko 380 kuna. 

Prosvjedi mještana

U trenutku kada je ministar u promet pustio dionicu u Karamtićima, manja grupa mještana okolnih sela prosvjedovala je zbog, kako kažu, nemogućnosti izravnog ulaza na autocestu iz svojih sela. U isto vrijeme 100-tinjak Vrgorčana prosvjedovalo pored naplatnih kućica tražeći "od ove države da budu ravnopravni i da HAC raspiše natječaj i zaposli 70 Vrgorčana".

- Ne možemo davati lažna obećanja ako postoji potreba za novim radnim mjestima rada, onda će se i zapošljavati. Trebamo naučiti da živimo i radimo sukladno zakonu, moramo se naučiti da nismo zemlja na brdovitom Balkanu - rekao Hajdaš Dončić. 

Istaknuo je kako je puštanjem u promet ove dionice autoceste na svojoj važnosti posebno dobila luka Ploče.  

Alen Kruhak, predsjednik uprave društva HAC-ONC održavanje i naplata, istaknuo je kako će početkom ove godine doći do spajanja autoceste Rijeka Zagreb i ONC-a te da će nakon toga biti raspisan natječaj za nova radna mjesta. Rekao je i da se pretpostavlja, kad bude završena reorganizacija, da će se trebati 30-ak do 40-ak novih radnih mjesta.  

Od Zagreba do Karamatića za 228 kuna

Puštanjem u promet novih dionica, autocesta A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 483 kilometra, a visina cestarine od Zagreba do Karamatića iznosit će 228 kuna za osobna vozila, ističu iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

U promet se pušta i dionica autoceste A10

U petak se u promet pušta i dionica autoceste A10, od granice BiH do interregionalnog čvora Metković, u duljini 7,5 km. Na toj je dionici razdvojena trasa u zoni interregionalnog čvora Metković u dva smjera, u pravcu BiH (A10) i prema Dubrovniku (nastavak A1). Visina cestarine od Zagreba do Čarapina bit će 229 kuna za automobile

Idi na 24sata

Komentari 25

  • brajdas 20.12.2013.

    koliko si je pojedinaca opet napunilo đepova

  • ćelavo 20.12.2013.

    stvarno šteta da svako selo nema ulaz u autoput,

  • jožina 20.12.2013.

    u nedjelju ću je isprobati, pa vam javim ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare