To je to što me zanima!

U Sarajevu zbog guste magle stanovnici nose maske za lice

NE IZLAZITE AKO NE TREBATE: Vlasti u Sarajevu proglasile su opasnost zbog teško zagađenog zraka. Stanovnike Sarajeva pozivaju da ostanu u kućama
Vidi originalni članak

Sarajevo je već dva tjedna pod gustom smogom, a stanice za kontrolu kvalitete zraka mjere 300 mikrograma štetnih čestica po kubičnome metru.

Inače, već 25 mikrograma po kubnome metru smatra se opasnim po zdravlje ljudi. Zagađenost je dosegla kritične razmjere.

- Apeliramo na građane da šetnju i izlaske svedu na najmanju moguću razinu i da se ne zadržavaju na otvorenom. Osobito se to odnosi na trudnice, djecu, starije ljude, kao i kronične bolesnike. Ako moraju izaći, obavezno neka koriste zaštitne maske - upozorava vlast. Ovim je Sarajevo ušlo na listu najzagađenijih gradova, među kojima prednjači Peking. No razlika između Pekinga i Sarajeva je, između ostalog, 11 milijuna stanovnika. Zbog čega Sarajevo ima tolikih problema sa smogom pojasnila je bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy:

- Mogućnost zagađenja ovisi o položaju grada. S obzirom na to da se Sarajevo nalazi u kotlini okruženo planinama, ondje se lako zadržavaju oblaci zbog kojih se zrak koncentrira u gradu kao pod kapom, pa se tako zadržavaju i štetne čestice. Tako u gustoj koncentraciji ostaju i ispušni plinovi iz automobila, ali i čestice koje su posljedica grijanja na drva i ugljen.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Marko91_1 23.12.2015.

    Svi cemo se razboliti više od ovog ludog vremena, gdje su dobra stara vremena -5 i snijeg za Božić jaooo...

  • Frank Sinatra 23.12.2015.

    Zbog MAGLE nose maske?? HAHAHAHAHA! AAAAHAHAHAHH! Je, baš .. hahahah! AAHAHAH!

  • duje912 23.12.2015.

    da, pa??? koga briga?? isto je i u pekingu već godinama pa nikakve vrijesti nema....

Komentiraj...
Vidi sve komentare