To je to što me zanima!

'U Sjedinjenim Državama i dalje postoje rasni terorizam i nasilje koje podržava država'

Stručnjaci su pozvali američku vladu da poduzme „odlučne mjere radi suzbijanja sustavnog rasizma i rasnih predrasuda u pravosudnom sustavu”
Vidi originalni članak

Neovisni stručnjaci UN-a, koji ne govore u ime te organizacije, osudili su u petak što u Sjedinjenim Državama i dalje postoje „rasni terorizam” i „nasilje koje podržava država”.

Priopćenje desetak posebnih izvjestitelja i drugih neovisnih stručnjaka UN-a, članova raznih radnih skupina za ljudska prava, objavljeno je nakon nedavnog ubojstva Georgea Floyda u SAD-u.

Afroamerikanca Floyda (46) ubio je 25. svibnja u Minneapolisu bijeli policajac.

NEZADOVOLJSTVO U SAD-U Anketa: Amerikanci podržavaju prosvjede i protive se reakciji Donalda Trumpa na nemire

U tekstu se osuđuje „nedavni val ubojstava Afroamerikanaca”, „rasna kontrola” u javnim prostorima i „moderni linč”.

„Policija u SAD-u vuče podrijetlo od robovskih patrola”, koje su imale zadaću nadzirati i štititi imovinu robovlasnika, ističu stručnjaci.

„Očito je da u SAD-u to nasljeđe rasnog terorizma i dalje postoji u modernim policijskim snagama”, upozorili su.

Stručnjaci su pozvali američku vladu da poduzme „odlučne mjere radi suzbijanja sustavnog rasizma i rasnih predrasuda u pravosudnom sustavu”.

OGLASIO SE I GREGG POPOVICH Poznati sve žešće udaraju po Trumpu: On je poremećeni idiot

Američke vlasti pozvali su da provedu neovisne istrage i paze na to da policajci koji koriste prekomjernu silu za to i odgovaraju.

„Točno 99 godina nakon pokolja u Tulsi”, rasističkom pokolju 1921. u crnačkoj četvrti tog grada na jugu zemlje, „Afroamerikanci i dalje trpe rasni rasizam, nasilje koje podržava država, a organiziraju pojedinci”, istaknuli su.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Ja sam sam 06.06.2020.

    Ma,neeee. U americi je sve idealno.Tamo su svi ravnopravni.Vladavina prava i demokracije.Pa,oni to i izvoze u čitav svijet.Samo,jadna li mu majka kome one donesu slobodu i demokraciju

  • kajbuljis 06.06.2020.

    Raspravljati sto i tko je problem amerike je besmisleno. Ro je drzava u kojoj svi pokusavaju biti vrh drustva i zivjeti po svojim pravilima. To znaci da nema reda niti ga nikad nece biti jer sto je nama normalnima red amerima je komunizam. Prije ili kasnije ce bit velikih s*anja u SAD-u.

  • Borna.2 06.06.2020.

    Kakvi su to stručnjaci koji su izvukli te zaključke iz ovih podataka: Afroamerikanci, 13% populacije SAD, muškarci 6%. Tih 6% počini preko 50% svih ubojstava u SAD-u. 90% međurasnih zločina između bijelaca i crnaca, počinitelji su crnci. Tih 6% počini 33% svih ubojstava policajaca. Na 10 000 uhićenja za nasilini zločin crnaca 3 ih bude ubijeno, na 10 000 uhićenja bijelaca 4 ih bude ubijeno. Što mislite koja grupa kroz poreze većinski financira socijalne programe, a koja gupa većinski prima benefite iz tih socijalnih programa? Zanimljivi neki stručnjaci, sigurno puno gledaju CNN.

Komentiraj...
Vidi sve komentare