To je to što me zanima!

U školama sve gore: Đaci tuku učitelje, kockaju, markiraju...

2009. u srednjim školama nastavnici s izrekli 55.000 pedagoških mjera, a lani 41.000. Isto tako, 2009. je iz srednjih škola izbačeno 476, a lani 137 učenika
Vidi originalni članak

Prema statistikama, svake godine sve je manje ukora i izbacivanja djece iz škole zbog lošeg ponašanja. No tako je samo na papiru. Paradoksalno - situacija u školama je sve gora, govori Željko Stipić iz Sindikata zaposlenih u školstvu Preporod.

Tako su, primjerice, 2009. godine u srednjim školama nastavnici izrekli oko 55.000 pedagoških mjera srednjoškolcima, a lani 41.000. Isto tako, 2009. je iz srednjih škola izbačeno 476, a lani 137 učenika.

- Kroz zakone toliko je zakomplicirano izricanje pedagoških mjera da se nastavnici sve teže za to odlučuju - kaže Stipić.

Sindikalisti su poslali svoje kritike na prijedlog Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

- Klađenje i kockanje u školama, kao i poticanje drugih učenika na markiranje kažnjava se blago. Također, učenici uništavaju imovinu učitelja, primjerice automobile na parkiralištu, i za to ne dobivaju nikakvu kaznu, čak i kad se utvrdi tko je to učinio - nastavlja ogorčeno Stipić. Napominje kako su imali evidentirane nasrtaje na učitelje, napade nožem, učitelje ubijene na svojim radnim mjestima.

- Takvo nasilje mora biti posebno sankcionirano, izdvojeno kao najteža povreda ponašanja - napominje sindikalist. Nastavnici smatraju da je pravilnik svakako potreban kako bi se ujednačilo kažnjavanje u svim školama.

- Dobrim rješenjem smatramo predloženo rješenje da se pedagoške mjere, izrečene po osnovu neopravdanih izostanaka, vezuju uz postotak sati od ukupnog broja sati u cijeloj godini. No umjesto dosadašnjih sedam neopravdanih za opomenu, predlaže se 14, 15 ili čak više sati, a za ukor i isključenje više od 25. Loše bi bilo promijeniti tu mjeru - predlažu u Preporodu. 

Dobar je prijedlog, kažu, da postoji rok za “ispričnicu” od pet dana jer razrednici tjednima čekaju da roditelji opravdaju izostanke. Nastavnici se boje da će zbog komplicirane administracije situacija na terenu i dalje biti kaotična, a statistike pozitivne.

Idi na 24sata

Komentari 132

  • zvižde za mnom jer sam šepava 28.07.2015.

    A čujem od profa da je sve gore, al ruku na srce i u moje vrijeme bilo je skakanja kroz prozore za vrijeme nastave, a ne samo klasičnog markiranja, pokera na skidanje tijekom sata glazbene kulture, riganja vatre iz usta na hrvatskom i tak....

  • Lyoto 28.07.2015.

    danas da profesor povuce klinca za uho dosli bi mu u roku pola sata na vrata policija, pravobranitelj za djecu i jos 85 sluzbi tako da zna balavurdija da im profesor a ni ostali ne mogu nista i onda prave cirkus, prije kad si pravio nered dobio bi po usima od profesora i sigurno ti ni na kraj pameti nije bilo se tuziti roditelju jer bi i od njega dobio jos jednu, velika vecina danasnjih roditelja daje uvijek svojoj djeci pravo a ne profesorima i tako ih nesvjesno kvare jos vise tako da ne cudi ni najmanje da je svijet sve puniji razmazenim deristima

  • mama2misa 28.07.2015.

    Svoje dijete nisam nikada udarila.Stariji je jednom dobio po guzici i to čisto ovlaš u prolazu na šta mi se okrenuo i nasmijao u lice....Nisam za nasilje nad djecom ali da su prerazmaženi postali jesu.Tu smo krivi mi roditelji jer nam je lakše popustiti nego ich na nešto natjerati.Nemaju radne navike od malih nogu,izležavaju se i ljenčare a sve dok su mirni i tihi mi roditelji ich puštamo na miru.Pogrješila sam sa starijem i sad se borimo i oko učenja jer mu se baš ne da a kad se presvlači samo hiti stvari na pod i koliko god ja puta ponavljala on opet po svome..E sa mlađim više ne popuštam on več sada sa tri godine ima da pospremi za sobom igračke Koje je razbacao i ako za nešto kažem ne onda je to ne pa makar on svojim visokim ce polupao prozore.Samo neka tuli manje če plakati...Ali sada več zna šta se smije i više ga ne moram upozoravati,čak i sam zna uzeti krpicu i pobrisati prašinu..Nije sad to neko brisanje ali barem pokazuje dobru volju.Želim u cjeloj toj priči reći da djecu treba odgajati a ne ih puštati da rade šta hoče.Ne treba ih tuči da se postigne disciplina,treba imati oštar stav prema nekim stvarima i ne popuštati tipa danas smiješ sutra ne smiješ jer ih to buni...Ne može to i znači i onda je to zauvijek..Treba im dati raditi več od malih nogu pa makar to bile sitnice ali samo tako mogu stjecati radne navike..

Komentiraj...
Vidi sve komentare