To je to što me zanima!

U srijedu jedna od pet najdužih pomrčina Mjeseca stoljeća

Pomrčina Mjeseca započet će danas oko 20 sati i trajat će do ponoći. Ovo će, po predviđanjima astronoma, biti jedna od najdužih pomrčina u povijesti mjerenja
Vidi originalni članak

Pomrčina će započeti u 20.22 sata ulaskom Mjeseca u sjenu Zemlje, bit će potpuna i trajat će do 23.02 sata. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec će biti tamno crvene boje zbog lomljenja crvenog sunčevog svijetla o sjenku Zemlje. Zemljina atmosfera reflektira lom svjetlosti kao leća te će obasjati Mjesec zbog koje će on izgledati crveno, objašnjava Hrvatski astronomski savez.

Astronomsko društvo Višnjan organiziralo je promatranje pomrčine teleskopom, koje je otvoreno za javnost, od 20 sati do ponoći. Mnogi gradovi su odlučili organizirati slična promatranja, no bez teleskopa i stručnjaka koji će objašnjavati ovu rijetku astronomsku pojavu. Puljani će moći gledati pomrčinu u zvjezdarnici Monte Zaro, a Zagrepčani s Cmroka.

Mjesec će oko ponoći izaći iz sjene Zemlje nakon čega će još pola sata izlaziti iz teško primjetljive polusjene. Tek će oko jedan sat poslije ponoći Mjesec zablistati na nebu u svom uobičajenom sjaju. Pomrčine Mjeseca češća su pojava od pomrčine Sunca koja se događa tek svakih sto godina. Stručnjaci naglašavaju da je gledanje pomrčine Mjeseca bezopasno te da ne može oštetiti vid, za razliku od pomrčine Sunca.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • kuca99 15.06.2011.

    Ajd bas da vidimo taj krvavi Mjesec.

  • cmerehec 15.06.2011.

    Pomrčina je nastala dok je sanader otisel iz hr....sve je postalo lose i svi se zale a dok je bil doma bilo je svima dobro...U U UA UAU A A A HDZZZZZ HDZZZZZZ

  • kavicakaka8 15.06.2011.

    posle ove pomrčine se bode vrnul dr.Ivo i se bode nazaj kak je i prije bilo .ačmeremehat

Komentiraj...
Vidi sve komentare