To je to što me zanima!

U strahu usmrtio brata zbog kojeg je spavao u štaglju

Stjepan Šarko spavao je u obližnjem štaglju, a od maltretiranja je imao halucinacije u kojima je vidio brata Josipa kada ovog nije bilo nigdje u blizini
Vidi originalni članak

Stjepan Šarko nije ubio svog brata Josipa, već ga je usmrtio nakon što je doveden, bez svoje krivnje, u stanje jakog straha. Presudila je tako u četvrtak sutkinja Županijskog suda u Varaždinu Božica Mišak, oslobodivši nakon mučnog suđenja Stjepana Šarka optužbi da je na Martinje prošle godine u Rijeci Voćanskoj u Varaždinskoj županiji nožem ubio svog starijeg brata Josipa.

Nije imao kamo pobjeći

Ipak, Stjepan Šarko nije oslobođen svih optužbi te je zbog ranjavanja susjeda Stjepana Evačića proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora. Kako je toliko vremena proveo u pritvoru, sutkinja je naložila da ga se odmah pusti na slobodu.

Podsjetimo, cijeli je događaj i suđenje zapravo otkrilo obiteljsku dramu i tragediju u kojoj se malo-pomalo razotkrivalo da je Stjepan zapravo bio dugogodišnja žrtva brata Josipa, koji ga je psihički i fizički zlostavljao. I ne samo njega nego svakoga tko bi mu se našao na putu, a o čemu svjedoči policijsko izvješće PP Ivanec.

Josip je bratu Stjepanu prijetio da će ga sasjeći na komadiće i ispeći u peći, da će ga staviti pod lišće neka trune, tukao ga je i toliko ga zlostavljao da je Stjepan čak uredio ležaj u obližnjem štaglju. Zbog maltretiranja i halucinacija u kojima je vidio Josipa čak i kada ga nije bilo, potražio je i psihijatrijsku pomoć. No, zlostavljanje se nastavilo, a nesretni Stjepan nije imao kamo pobjeći od nasilnog brata. Na Martinje prošle godine dogodio se krvav obračun, zbog kojeg Stjepan danas žali.

Nije konfliktna osoba

Sutkinja je u obrazloženju oslobađajuće presude kazala kako je cijeli događaj imao nekoliko dijelova.

– Prvo vas je brat napao i istjerao iz kuće i vi ste otišli. Nakon toga krenuo je za vama s nožem u ruci i zaprijetio vam riječima: “Vidjet ćeš ti svoga boga.” Kad vas je sustigao, izbili ste mu štapom nož iz ruke te ga uzeli i uboli. Sud misli da ste prekoračili nužnu obranu, no zbog činjenice da se sve događalo u stanju jake prepasti, o čemu je svjedočio i vještak psihijatar, nema krivnje – obrazložila je sutkinja Božica Mišak obraćajući se Stjepanu Šarku te dodavši da misli da je u istom stanju bio kada je ubo susjeda Stjepana Evačića.

– Zbog tog stanja, činjenice da ste bili blago alkoholizirani te da niste konfliktna osoba i niste ranije kažnjavani, kao i drugih razloga, dana vam je minimalna kazna zatvora od godinu dana i mjera psihijatrijskog liječenja – objasnila je sutkinja, na kraju dodavši kako vjeruje da će Šarko znati, kao i prije, potražiti pomoć psihijatra iako je kaznu već izdržao i sada je slobodan čovjek.

>>> Stjepan Šarko je usmrtio svog brata 'u stanju jake prepasti'




Idi na 24sata

Komentari 21

  • anita blažević 04.11.2013.

    nedaj bože tekvog pomračenja uma

  • bebi55 04.11.2013.

    Prava nagrada - što si to trpio, gdje su bile socijalne službe - zašto spavati u štaglju - morao si potražiti pomoć - ili si je odbijao? Tko zna?

  • melica-mea 03.11.2013.

    Ako ga je tako zlostavljao i ako je čovjek stalno bio u strahu nije nikakvo čudo da ga je kresnuo.Svaka čast ovoj sutkinji.Žena je normalno procijenila situaciju i donijela ovakvu presudu.Obično je to tako u životu,ako vide da te mogu zlostavljati radit će ti to,a ako se pobrineš za sebe pa si to ne dozvoliš tada ćeš biti svakakav.Ali ja smatram da nikoga ne treba dirati,ako možeš pomoći pomozi,ali ako me netko takne tada vraćam dvostruko i to funkcionira.

Komentiraj...
Vidi sve komentare