To je to što me zanima!

Odgodili pripremno ročište za suđenje u postupku Lora 2

Za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. godine optužnica tereti Tomu Duića, upravitelja Vojno istražnog centra Lora,zamjenika Tončija Vrkića te trojicu čuvara
Vidi originalni članak

Na splitskom Županijskom sudu jučer je odgođeno pripremno ročište za suđenje petorici vojnih policjaca optuženima za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima. Razlog odgode je bolest odvjetnika Vinka Gulišije koji brani Anđelka Botića. Uz Botića su još optuženi Tonči Vrkić, Emilijo Bungur, Tomo Dujić i Ante Gudić, koji su već osuđeni za ratne zločine nad civilnim zarobljenicima. Potporu optuženima su dali branitelji te Udruga žena u Domovinskom ratu.

"Radi se o dogovorenom suđenju"

Glavnu riječ je vodila Jagoda Bungur, supruga optuženog Emilija. Istaknula je kako je njen suprug otišao u rat da obranio nju, njihovu djecu i Hrvatsku, da bi na kraju ista ta država ratnim zločincima plaćala odštete, a sudila njenom mužu. Sa njom se složio i Emilijov odvjetnik Vinko Burazer, rekavši da je osnovni problem u procesu Lora 2 to što su dokazani ratni zločinci oslobođeni po Zakonu o oprostu, a sudi se hrvatskim braniteljima. 

- Radi se o dogovorenom suđenju, gdje sudovi pokrivaju jedan drugoga, uz diskriminaciju koja vrijeđa sve hrvatske branitelje -  kazao je Burazer. 

"Pitanje je postoje li živi svjedoci"

Nediljko Ivančević, branitelj Tonča Vrkića, a inače bivši državni odvjetnik, smatra da je jedan od problema ovog procesa protok vremena.

- Prošle su 22 godine od inkriminiranog razdoblja i pitanje je postoje li živi svjedoci te kako će sud osigurati njihovo pojavljivanje na ročištima -  kazao je Ivančević.

 Pred sud je došao i povjesničar Josip Jurčević koji je napisao nekoliko feljtona o slučaju Lora. Ponovio je kako je on odavno utvrdio korupciju u hrvatskom pravosuđu, te da se cijela priča vrti oko Mladena Bajića.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • neprimjereni 09.07.2014.

    Ma o čemu ovdi niki seru? Evo ja san 5 godina prove po ćukama, smrzava se noćima i noćima, ranjavan, proša golgotu zato jer se nikemu geđu diga na lipu našu. Bilo in tisno doma. Moji isto tako su strepili oću li doć doma ili ne, i tako mnogi. Koliko noći mi žena ni prispala od straha, koliko puti san je uvjerava da ću se vratit i da ne brine. Je učini san i nike stvari s kojima se možda ne ponosin jer san bi ogorčen, i jer san hti preživit. I za zaštitit svoje, opet bi ih učini na pravdi boga a kome smeta neka ide van iz ove države. Klali smo se sa daleko nadmoćnijin protivnikon koji je puno puta pokaza da mu ništa ni sveto i priživili smo kako smo priživili. I da, nekad smo se služili ćime smo stigli, ali da nismo danas bi tin judima koji su neću reć možda i ućinili sranje sudili u beogradu a na medvedgradu bi bila srpska bandira. Ne, ni Vukovar ni Ovčara nemaju cijenu i oni koji su za njih zaslužni nikad je ne mogu platit.

  • ivica8354 08.07.2014.

    **** Admin **** : Poštovani, molimo vas da isključite Caps Lock kao i svi ostali komentatori na portalu. Lp

  • bevc 08.07.2014.

    Sve te "heroje" potrpati na 40 godina u zatvor,a to znaci dozivotno. Tamo ce imati vremena prepricavati svoje "junacke" price zajedno sa svojim obiteljima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare