To je to što me zanima!

U Vatikanu rade nedjeljom; veći smo katolici i od Pape

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Vatikan na godinu posjeti i do tri miljuna ljudi, pa trgovine i suvenirnice rade i nedjeljom. Nedjeljom trgovine rade do 17.30 sati, ali rade samo vlasnici
Vidi originalni članak

Crkva je jedan od najvećih zagovornika zabrane rada trgovina nedjeljom i blagdanom u Hrvatskoj, no u Vatikanu, prijestolnici pape Benedikta XVI, vrhovnog poglavara Katoličke crkve, trgovine su nedjeljom otvorene. Osim trgovina s prehrambenim proizvodima, u državici koju na godinu posjeti oko tri milijuna vjernika i turista do kasno poslijepodne nedjeljom rade i trgovine suvenirima.
- Istina je da trgovine u Vatikanu rade nedjeljom. No nedjeljom rade samo vlasnici trgovina, a zaposlenici imaju svaku nedjelju u godini slobodnu - rekla je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te dodala kako Crkva nije podržala zakon o zabrani rada nedjeljom zbog toga da ljudi idu u crkvu. Kaže da ih katolički svećenici podržavaju zbog socijalnih nauka Crkve koje se protive izrabljivanju radnika te rade na ostvarenju socijalnih prava svih ljudi.  Knežević smatra kako i u Hrvatskoj postoji šansa da se uvede tzv. austrijski model rada nedjeljom, koji su sindikati i predlagali.
- U Austriji pri registraciji trgovine vlasnik ima mogućnost kao zaposlenike prijaviti sebe i članove uže obitelji, znači supružnika ili djecu. Tada nedjeljom smiju raditi vlasnik trgovine i njegova obitelj, no ne i ostali radnici koji su taj dan slobodni - objašnjava Knežević.  U našem zakonu takva mogućnost još ne postoji jer, kako tvrdi šefica SSSH, naša zemlja nema sustav kojim bi to regulirala.
- Kod nas se registrira samo vlasnik trgovine. Ako mu u nedjelju dođe inspekcija, svatko koga zatekne da radi u trgovini, može reći da je vlasnikov bliski rođak, a to je teško iste sekunde provjeriti - priča Knežević te dodaje kako će nastaviti predlagati da mogućnost takvog rada ipak uđe u zakon.
Za razliku od prošle nedjelje, prve neradne ove godine, ovu nedjelju ispred pekarnica diljem Hrvatske nije bilo gužvi i redova za kruh.

VARAŽDINSKI GETRO U NEDJELJU POZVAO RADNIKE NA POSAO?
Na parkiralištu varaždinskoga Getroa u nedjelju ujutro smo zatekli dvadesetak vozila. Čitatelj nam je javio da su radnici pozvani na posao. Ograda parkirališta je bila zatvorena, a Getro nije radio za kupce. No u trgovini su bila upaljena svjetla, a kako doznajemo, u trgovini su bili neki zaposlenici.
- Radnici ne smiju ništa raditi nedjeljom, ne bi smjeli uopće biti u prostoru trgovine. Oni koje u nedjelju pozovu na posao mogu zvati inspekciju - rekla je Ana Knežević iz SSSH.
Prisjetila se slučaja iz 2004. godine. Tad su radnici nekih trgovina morali u nedjelju doći na posao slagati robu za sljedeći tjedan. I tada je na snazi bila zabrana rada nedjeljom.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • anonimus56 12.01.2009.

    prvo su pozvani novinari kako bi javnost vidjela što se događa. za inspekciju nema brige, ima toliko stvari koje će uskoro izići van da će se gucić dobrano opaliti po džepu. i ovo neka bude samo inspekciji poziv da više počne raditi svoj posao. pozdrav svim Karlovčanima!

  • marko polo 12.01.2009.

    nije to samo slučaj u varaždinu nego u svim centrima getroa

  • Gara 12.01.2009.

    kakve veze ima dolazak ili nedolazak na misu sa radom trgovina,,,,non stop se jaši po crkvi kao da je nekog prisilila sa policijskom pratnjom na misu ili da neko mora dati novaca...

Komentiraj...
Vidi sve komentare