To je to što me zanima!

U Vranjicu je tri puta više azbesta nego je dozvoljeno

Država je platila, a IGH naručio analizu zraka oko tvornice azbesta Salonit. Alarmantne rezultate koji bi mogli ubiti stotine vlasti nikada nisu objavile
Vidi originalni članak

U mjestu Vranjicu sjeverno od Splita u travnju prošle godine je izmjerena tri puta veća količina azbesta u zraku od dozvoljene. Dokaze o tim mjerenjima otkrila je HTV, a mještani dosad uopće nisu bili upoznati s podacima. Analizu azbesta u zraku naručio je Institut građevinarstva Hrvatske prije početka sanacije odlagališta Mravinačka kava tvornice Salonit. Mjerenja je platila država, ali rezultate nikada nije objavila. Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja negira postojanje završnog izvješća iz travnja 2007.
- Ne postoje ni kod nas, niti u inozemstvu, zakonski propisi o graničnom sadržaju azbesta s obzirom na zdravlje - rekli su u Ministarstvu. Jama Mravinačka kava, u koju je tvornica azbesta Salonit godinama odlagala otpad, nalazi se tek 120 metara od rijeke Jadro. Otpad se poslije odlagao i na otvorenom, u samom krugu tvornice. Zagađenje azbestom je zagadilo krug od 11 kilometara, a smrtonosni azbest dosad je otrovao oko 200.000 ljudi, tvrde u udruzi Barbarinac. Tvornica Salonit je u stečaju od 2004. godine. U posljednjih 10-ak godina navodno je od azbesta iz te tvornice umrlo najmanje 200 ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Kakma 08.05.2008.

    Prokleti komunisti,Hrvatskoj su davali samo zagadjivace.Koksare,Aluminij,Azbest,Umjetna gnjojiva i t.d.,a srbadija je dobivala:Institute,Autoindustriju,Vojnu industriju,Elektrotehniku,Drzavni aparat sa silnim cinovnicima,Oficirski kadar,Miliciju.To je bilo maslo komunista diktiranih iz Beograda.

Komentiraj...
Vidi sve komentare