To je to što me zanima!

U zadnjoj utrci u Pamploni bikovi su proboli troje ljudi

Neki ovamo stižu po uzoru na slavnoga Ernesta Hemingwaya, koji je bio fasciniran borbama s bikovima što je ovjekovječio u romanu iz 1926. godine "Sunce se ponovo rađa"
Vidi originalni članak

Tri su osobe probodene u u nedjelju u osmoj i posljednjoj ovogodišnjoj utrci s bikovima koja se održava tradicionalno u sklopu svetkovine San Fermina u španjolskom gradu Pamploni.

Tijekom devetodnevnog festivala u utrkama je ove godine probodeno osam osoba, a 35 ih je hospitalizirano. Lakše je ozlijeđeno nekoliko stotina sudionika utrka.

U svijetu poznat devetodnevni festival naziv je dobio po svecu i zaštitniku Pamplone San Ferminu.

U sklopu devetodnevne svetkovine sudionici se svako jutro od osam sati utrkuju sa šest bikova kroz uličice srednjovjekovnoga španjolskog grada, a događaj svake godine privuče oko milijun posjetitelja. Trči se stazom dugačkom 825 metara do arene za koridu s bikovima.  

U sklopu osmodnevnog obreda "trkači" obično trče ispred ili pored bikova, a oni koji ne žele riskirati promatraju utrku s balkona.

Neki ovamo stižu po uzoru na slavnoga Ernesta Hemingwaya, koji je bio fasciniran borbama s bikovima što je ovjekovječio u romanu iz 1926. godine "Sunce se ponovo rađa".

Festival uključuje glazbene, plesne i tradicionalne predstave, vjersku povorku u čast lokalnog sveca, natjecanje u vatrometu i još puno zabave. 

Svetkovina San Fermina slavi se od kraja 16. stoljeća. Službeno zatvaranje festivala održat će se u ponoć. 

 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • umjereni pacifist 15.07.2019.

    poštujte kulturu i običaje zemlje u koju ne želite odlaziti. ili želite ali nemate novce. kosooki jedu cucke i stakore. inuiti kolju kitove. masai piju krv živih krava.mi svinju opizdimo sjekirom po glavi i zakoljemo nožem, jer je to naša kultura.

  • pijevac 15.07.2019.

    najveća glupost kaj postoji...

  • Miške 14.07.2019.

    Hemingway je napisao i roman "Kuda idu divlje svinje" i " Preko Sutjeske i Neretve pa u šumu", "Kome Kaptol zvoni", "Manolić i more". Od toga se i ustrijelio lovačkim karabinom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare