To je to što me zanima!

Uber posluje nelegalno u cijeloj zemlji, Cammeo samo u Splitu

Oleg Butković nakon sastanka s predstavnicima taksista iz cijele Hrvatske, izjavio je kako Taxi Cammeo u Splitu, ali i platforma Uber na području Hrvatske posluju nelegalno
Vidi originalni članak

Ministar prometa Oleg Butković nakon jutrošnjeg sastanka s predstavnicima taksista iz cijele Hrvatske, samo za Novu TV izjavio je kako prijevoznička tvrtka Taxi Cammeo u Splitu, ali i platforma Uber na području cijele Hrvatske posluju nelegalno.

Razlog je taj što ne posjeduju dozvole za auto-taksi prijevoz predviđene Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu. Butković je najavio drastične kazne, ako se odmah ne povuku.

"Uber pa i Cammeo u Splitu rade nelegalno. I ovo što se događa u ovom trenutku nije u suglasnosti sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Mi nastavljamo sa radom prometne inspekcije, ne samo u izricanju kazni nego i u oduzimanju vozila koje će krenuti ovih dana", ističe Butković.

"Sve ove platforme, ako žele sudjelovati u radu na teritoriju Republike Hrvatske i jedinica lokalne samouprave - mi ih pozdravljamo! Međutim, ono što inzistiramo - inzistiramo da budemo ravnopravni na tržištu, da i oni poštuju zakone", kaže Božo Miletić iz Taxi prijevoznika.

"Primjenujući zakon, postojeći zakon, ovaj kaos u autotaksi prijevozu konačno će se riješiti i tada će pojednici shvatiti da u ovoj zemlji postoje zakoni", zadovoljan je predsjednik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika Split Lovre Ćatipović.

Dok splitski taksisti očekuju da svi rade po jednakim pravilima, iz Cammea kažu da trpe gubitke, a iz Ubera su se oglasili priopćenjem i tvrde da rade sve po - hrvatskim zakonima, javlja RTL.

Idi na 24sata

Komentari 220

  • dafi2 03.12.2016.

    Vidim da se ovdje svi hvataju racuna i ne placanja poreza. Evo ovako. Svi taxisti (samostalni obrtnici) placaju pausalni porez jer nemaju toliko prometa da bi usli u sustav pdv-a. Stoga pisanje ili ne pisanje racuna njima ne igra nikakvu ulogu jer uvijek placa isti porez pa cak i da ne radi mjesec dana iz nekog razloga on mora platit taj pausalni porez. Dok taxi firme (cammeo,eko)moraju placat pdv po izdanom racunu. Stoga spor izmedu ubera i taxsista nije samo u ne placanju poreza nego u puno drugih stvari koje se namecu taxistima a uberovcima ne,a rade isti posao. Isto tako onda bi svako mogao sparkirat kamp kucicu na trg bana i prodavat kobasice preko aplikacije i rec da samo povezuje ljude sa jeftinijom ponudom.

  • dazoh 03.12.2016.

    Za one koji ne znaju kao i "ministar" Uber nema ništa sa vozilima kojima se vrši prijevoz putnika , oni sklapaju ugovor sa vlasnikom poduzeća ili obrta o suradnji , vlasnik tog poduzeća ili obrta vrši prijevoz prema ugovoru a naknade mu se isplaćuju na žiro račun tvrtke ili jedan zanemarivi dio naplaćuje u gotovini i zbog toga svaki automobil mora imati mobilnu fiskalnu blagajnu.Ako je vlasnik obrta ili poduzeća obveznik PDV a na cijelu naplaćenu naknadu plaća PDV jer je kristalno jasno koliko je sredstava dobio pošto sve ide preko računa, također vozač je zaposlenik poduzeća ili obrta i na njegova primanja se plaćaju davanja .Mogućnost muljanja je puno manja nego kod taxi obrtnika.

  • dejo6 03.12.2016.

    Ovi naši političari se silno trude da hrvatska ostane u dvadesetom stoljeću....

Komentiraj...
Vidi sve komentare