To je to što me zanima!

Ubojici Dvorskom povrijeđeno je pravo na pošteno suđenje

Prilikom policijskog ispitivanja tijekom kojeg je priznao zločin Dvorski nije bio na odgovarajući način zastupan po odvjetniku, smatra Europski sud za ljudska prava
Vidi originalni članak

Hrvatska je povrijedila pravo na pošteno suđenje osuđenika za trostruko ubojstvo, palež i pljačku Ivana Dvorskog jer prilikom policijskog ispitivanja tijekom kojeg je priznao nedjela nije bio na odgovarajući način zastupan po odvjetniku. Sažetak je to presude Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava.

Naime,  na prvom policijskom ispitivanju, kada je priznao zločin, Dvorskom nije bilo omogućeno da uz njega bude odvjetnik Goran Marijanović, kojega su angažirali roditelji, i da uopće kontaktira s njim.

Za povredu ovog konvencijskog prava Europski sud je smatrao da tužitelju ne pripada pravo na naknadu štete, jer je samo utvrđenje ove povrede dostatna naknada. Međutim, Europski sud je utvrdio da hrvatsko pravo predviđa mogućnost ponavljanja kaznenog postupka protiv tužitelja, na temelju presude Europskog suda kojom je utvrđena povreda prava na pošteno suđenje. Europski sud naložio je Republici Hrvatskoj naknaditi tužitelju troškove postupka u iznosu od 6.500 eura.

PIXSELL

Podsjetimo, Ivan Dvorski osuđen je na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva obitelji Vukoša u ožujku 2007. godine. Upao je u njihov stan, u istočnom dijelu Rijeke, kako bi ih opljačkao. Plan mu se izjalovio pa je hicima iz pištolja ubio Đanija Vukošu (42), njegova oca Benita (75) i Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29). 

Nakon toga je zapalio stan na 12. katu i ugrozio sve stanare nebodera. Rene Ljubojević Parizer (22) čuvao mu je stražu, a Luka Obrovac (22) dao mu je pištolj. Trojac je pobjegao i zavjetovao se na šutnju do kraja života. 

Nel Pavletić

U jednom vještačenju Dvorskom je dijagnosticiran poremećaj ličnosti. Ne uvažava autoritet, teško ostvaruje emocionalne kontakte te nema bliskosti i povjerenja čak ni prema vlastitoj obitelji. Vještak je utvrdio kako je pod utjecajem alkohola bio u stanju nadraženosti koja se manifestirala u smislu neobuzdanosti, bezobzirnosti, impulzivnosti i, na kraju, fizičke agresivnosti.

Dvorski je zapravo dobio 101 godinu zatvora, ali prema hrvatskom zakonu, moraju ga pustiti nakon 40 godina. Psiho je prvi kojega je riječki sud poslao na maksimalnu robiju. Ljubojević i Obrovac također su dobili dugogodišnje kazne zatvora. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare