Obavijesti

News

Komentari 0

Ubojici Dvorskom povrijeđeno je pravo na pošteno suđenje

Ubojici Dvorskom povrijeđeno je pravo na pošteno suđenje
5

Prilikom policijskog ispitivanja tijekom kojeg je priznao zločin Dvorski nije bio na odgovarajući način zastupan po odvjetniku, smatra Europski sud za ljudska prava

VIDEO

Hrvatska je povrijedila pravo na pošteno suđenje osuđenika za trostruko ubojstvo, palež i pljačku Ivana Dvorskog jer prilikom policijskog ispitivanja tijekom kojeg je priznao nedjela nije bio na odgovarajući način zastupan po odvjetniku. Sažetak je to presude Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava.

Naime,  na prvom policijskom ispitivanju, kada je priznao zločin, Dvorskom nije bilo omogućeno da uz njega bude odvjetnik Goran Marijanović, kojega su angažirali roditelji, i da uopće kontaktira s njim.

Za povredu ovog konvencijskog prava Europski sud je smatrao da tužitelju ne pripada pravo na naknadu štete, jer je samo utvrđenje ove povrede dostatna naknada. Međutim, Europski sud je utvrdio da hrvatsko pravo predviđa mogućnost ponavljanja kaznenog postupka protiv tužitelja, na temelju presude Europskog suda kojom je utvrđena povreda prava na pošteno suđenje. Europski sud naložio je Republici Hrvatskoj naknaditi tužitelju troškove postupka u iznosu od 6.500 eura.

PIXSELL

Podsjetimo, Ivan Dvorski osuđen je na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva obitelji Vukoša u ožujku 2007. godine. Upao je u njihov stan, u istočnom dijelu Rijeke, kako bi ih opljačkao. Plan mu se izjalovio pa je hicima iz pištolja ubio Đanija Vukošu (42), njegova oca Benita (75) i Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29). 

Nakon toga je zapalio stan na 12. katu i ugrozio sve stanare nebodera. Rene Ljubojević Parizer (22) čuvao mu je stražu, a Luka Obrovac (22) dao mu je pištolj. Trojac je pobjegao i zavjetovao se na šutnju do kraja života. 

Nel Pavletić

U jednom vještačenju Dvorskom je dijagnosticiran poremećaj ličnosti. Ne uvažava autoritet, teško ostvaruje emocionalne kontakte te nema bliskosti i povjerenja čak ni prema vlastitoj obitelji. Vještak je utvrdio kako je pod utjecajem alkohola bio u stanju nadraženosti koja se manifestirala u smislu neobuzdanosti, bezobzirnosti, impulzivnosti i, na kraju, fizičke agresivnosti.

Dvorski je zapravo dobio 101 godinu zatvora, ali prema hrvatskom zakonu, moraju ga pustiti nakon 40 godina. Psiho je prvi kojega je riječki sud poslao na maksimalnu robiju. Ljubojević i Obrovac također su dobili dugogodišnje kazne zatvora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"