To je to što me zanima!

'Ubojitu' gljivicu pronašli su na perilicama za suđe i za rublje

Gljivicu Exophiala dermatitidis znanstvenici su pronašli u gumi na vratima perilice. Gljivica je inače štetna za ljudsko zdravlje, a našli su ju u 62 posto perilica
Vidi originalni članak

Znanstvenici su izvijestili kako su perilice suđa pogodne za pojavljivanje ubojitih gljivica. Istraživanjem su u oko 62 posto perilica suđa pronašli gljivicu Exophiala dermatitidis u gumi na vratima perilice. Gljivica je inače štetna za ljudsko zdravlje, a može preživjeti jako visoke temperature i razne kiseline od preparata za pranje posuđa, javlja Daily Mail. Gljivica ljudima prvo napadne pluća te može uzrokovati infekcije.

- Činjenica da ovakve organizme pronalazimo na sve ekstremnijim područjima ukazuje na to da su organizmi zaista evoluirali. U budućnosti bi to moglo predstavljati veliki problem za ljudsko zdravlje - kazao je biolog Polona Zalar sa Sveučilišta u Ljubljani. 

Znanstvenici su istraživanje proveli na temelju uzoraka iz perilica iz 101 grada na svijetu. Najviše su uzoraka uzeli iz kućanstava u Sloveniji. Osim na perilicama suđa, gljivicu su pronašli i u perilicama rublja.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • KCStipe 23.06.2011.

    OK, samo mene sad zanima kako to da još nema po novinama i televiziji natpisa da je ta gljivica ubila ili pospremila u bolnicu masu ljudi ako je tako opasna i pronađena na tim mjestima?

  • djedica2 22.06.2011.

    umjesto perilica, stare bakine rifljače, a umjesto perilica suđa, nešto modernije a to je mješalica za beton.....i nema gljivica, garant.

  • Ulterius 22.06.2011.

    Dojdite samo ovdje po našim hotelima da vidite vrste koje još nisu evidentirane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare