To je to što me zanima!

Učenici će u gimnaziji imati pet obaveznih predmeta?

Ravnatelj privatne gimnazije u Zadru predlaže Ministarstvu obrazovanja da učenici imaju samo pet obaveznih predmeta. Ostalih pet bi birali sami
Vidi originalni članak

Ravnatelj privatne gimnazije u Zadru Nikica Simić sa suradnicima radi na reformi gimnazije. Svoj će eksperimentalni program najkasnije do veljače ponuditi Ministarstvu obrazovanja na verifikaciju. Program je rađen po modelu privatnih škola u Velikoj Britaniji. Učenici bi prema njemu u tjednoj satnici imali najviše 10 predmeta, a pet predmeta bi bilo obavezno za sve. To su hrvatski jezik, strani jezik, matematika, informatika i povijest. Ostalih pet predmeta bi učenici birali sami , ovisno o tome što ih zanima. U izbornom dijelu učenici bi mogli birati između sva smjera, humanističkog i prirodoslovnog, piše Jutarnji list.  

Idi na 24sata

Komentari 9

  • laptopxp 14.12.2009.

    Budući intelektualci bi morali imati znanja iz svih područja, kako prirodnih, tako i društvenih. A onaj tko misli da mu kao pravniku, odnosno sucu ili odvjetniku neće trebati osnovno znanje iz npr. fizike, kemije ili biologije, bit će loš pravnik. Kako možeš donositi presude u npr. predmetima koji se tiču prometnih nezgoda ako nemaš pojma o fizici? Točno je da sudac koristi eloborate prometnih vještaka, ali od tih elaborata neće imati nikakve koristi ako ih ne razumije. A da bi ih razumio mora imati temeljno znanje iz fizike. I tak bi mogli nabrojati puno primjera. Zato gospodo budući intelektualci učite. Zar nije sramota da jedan liječnik specijalist, kao npr. dr. Hebrang nezna od kad do kad je trajao prvi svjetski rat?

  • Bloomy 13.12.2009.

    samo 10 predmeta u gimnaziji,pa ja sam nekad u med imala 19. pa u prvom osnovne ima 8 predmeta. a di su im tjelesni glazbeni,likovni,priroda,zemljopis,kemija,fizika,....

  • plavuša13 13.12.2009.

    markzg-ne slažem se.Ja sam školu završila odavno ali i onda je bilo katastrofa to što su nas šibali više iz sporednog nego iz stručnog.Npr.matematiku smo imali 3 puta tjedno,povijest i zemljopis dva,pa umjetnost,netreba ni spominjat one glupoštine iz obrane i zaštite i marksizma a to složit ćete se nema veze sa medicinom.Na kraju smo u trećem i četvrtom razredu bili toliko opterećeni da mi dan danas nije jasno kako smo to izdržali,jer putovali smo više od sat vremena busom do škole,dizanje u pola 5,praksa je bila od 7 do 12-13,sat odmora pa škola do 6-7,pa opet putuj skoro sat i pol,dođeš doma oko 9-9 i pol i tako stalno.Grozno je to bilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare