To je to što me zanima!

Učenje je uzbudljvije: Danima već programiram s micro:bitom

Osnovna škola Petrijanec mikro-računala će uvesti u redovitu nastavu od 5. do 8. razreda. Učenici su se razveselili ovom poklonu, a nastavnici prošli edukaciju
Vidi originalni članak

Varaždinska županija je svim učenicima petih razreda osnovnih škola, čiji je ona osnivač, nabavila mikroračunala BBC micro:bit, najsuvremeniji edukativni alat pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti.

Učenici Osnovne škole Petrijanec, nedaleko od Varaždina, razveselili su se ovom poklonu, a ravnateljica Draženka Skupnjak te nastavnici informatike, fizike i matematike prošli su edukaciju kako bi mogli obučavati učenike.

- Mi smo se kao škola već i ranije, na poziv Instituta za razvoj i inovativnost mladih, uključili u nabavku micro:bit računala. Već ih imamo 60, a Županija je darovala još 78 za sve učenike petih razreda naše škole. Koristimo ih u nastavi tijekom programiranja, a imaju mogućnost primjene i u drugim predmetima pa su za njih zainteresirani i učitelji iz geografije, fizike i tehničkog odgoja. Učenici su ih dobili u svoje vlasništvo - rekla je ravnateljica Skupnjak.

Petaši već sami iskušavaju razne pokuse i igre. Iva Oreški i Lorena Dobranić isprobale su igru kamen - škare - papir.

- Meni je ovo računalo super i velika pomoć u nastavi. Olakšava nam puno stvari, a usput se i zabavljamo. Sve češće i sama doma programiram - kaže Lorena.

Računalom je zadovoljna i Paula Habulan, koja je pokušala na njemu napraviti neke crteže i programirala računalo da govori. Nastavnik fizike Miroslav Žemljić mikroračunala već koristi u dodatnoj nastavi, tijekom priprema za natjecanja i u eksperimentalnim radovima.

- Računalo je dobro i za redovitu nastavu jer može mjeriti temperaturu, magnetizam, akceleraciju... Potrebna je edukacija od 5. razreda - kaže nastavnik Žemljić. Informatičarka Jasminka Belšćak napominje da je djeci programiranje postalo zanimljivije.

- Ovako vide direktnu primjenu. Mogu njime poredati brojeve po veličini, napraviti program, različite kvizove... Ta će računala osuvremeniti nastavu i više zainteresirati djecu za tehnička zanimanja - ističe.

Od iduće godine planiraju uvesti programiranje s mikroračunalima od 5. do 8. razreda.

- Što se tiče uvođenja novih tehnologija, nastojimo biti prvi. Od Udruge Bura znanja iz Rijeke ovih dana očekujemo i STEMI HEXAPOT, tj. robota pauka kojim se upravlja mobitelom, a programira se u adroid aplikacijama - kaže ravnateljica Skupnjak. Uz njega bi, kažu učitelji, dobro došao i 3D printer, pa bi bili presretni kad bi im ga mogao netko donirati.     

Natječaj

‘Znanstveni izazovi s micro:bitom’ naziv je natječaja IRIM-a i Instituta ‘Ruđer Bošković’ za učenike na kojem se traže kreativna rješenja iz područja kemije, fizike i sigurnosti.     

Uvijek naprijed

Nastavnici škole prošli su obuku kako bi mogli raditi s učenicima, a ovih dana od Udruge Bura stiže im i robot pauk.     

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare