To je to što me zanima!

'Učimo pet godina i tražimo ista prava koja imaju ostali'

Učenici srednjih medicinskih škola potpisuju peticiju kojom traže iste uvjete za upis na fakultet koje imaju učenici gimnazija. Traže prava koja su im zajamčena Ustavom
Vidi originalni članak

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Učenici srednjih medicinskih škola potpisuju peticiju kojom traže iste uvjete za upis na fakultet koje imaju učenici gimnazija. Peticijom traže da im se osigura “Ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima”.

Zbog usklađivanja sa zakonima EU školovanje u medicinskim školama je s četiri produljeno na pet godina. Zbog toga učenici medicinskih škola i državnu maturu polažu tek nakon pete godine školovanja.

- Kad se upisujemo na viša i visoka učilišta medicinskog usmjerenja, boduju nam samo općeobrazovne predmete. Učenici medicinskog smjera općeobrazovne predmete slušaju dvije godine, a ispite državne mature polažu tek na petoj godini. U svom kurikulumu imamo značajan fond sati nastave i vježbi iz predmeta Zdravstvena njega, koji gimnazijalci i ostali učenici uopće nemaju. Takva nastava i vježbe temelj su za visoko i više obrazovanje medicinskog usmjerenja. Zato tražimo da nam se prilikom upisa boduje i uspjeh iz nastave i vježbi Zadravstvene njege. Zar nije logično da se učeniku ili učenici u čije obrazovanje država ulaže pet godina omogući da svoje znanje i sposobnosti dodatno unaprijedi i na visokom ili višem učilištu - kazala nam je Ana Bitunjac, učenica iz Zadra. Njene kolegice iz Požege i Pakraca također su se pridružile inicijativi potpisivanja peticije.

24sata
Ivica Galović/PIXSELL

- Najveći problem je petogodišnji program. Mi trebamo u lipnju polagati maturu za četiri godine općeg srednjoškolskog obrazovanja, a mi smo navodno te četiri godine obradili samo u prve dvije, što je nemoguće i u praksi neprovedivo. Dakle, mi moramo, isto kao i učenici gimnazija, polagati maturu, a k tome zadnje tri godine nismo uopće slušali te opće predmete jer smo imali stručnu nastavu, odnosno praksu - pojašnjava Mihaela Pranjić iz Vidovaca kraj Požege.

Osim duljeg školovanja od ostalih, učenici medicinskih škola uz nastavu moraju odraditi opsežnu praksu. Tako im se događa da i više od deset sati dnevno provode u školi i na praktičnoj nastavi. Zbog toga su učenici medicinskih škola u Puli i Slavonskom Brodu prošle godine organizirali štrajk i prosvjed tražeći da im se uvjeti školovanja izjednače s ostalim učenicima.

Ivica Galović/PIXSELL

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • teasauka1508 17.12.2014.

    Evo ovako da se neke stvari razjasne. Ja sam tu skolu upisala prije pet godina, nisam znala ni sta me ceka, ni kako ce to sve biti. Pri upisima nije bilo nijednog ucenika sa manje od 57-58 bodova, to je znaci najmanje 2 cetvorke. Ja sam imala maksimalan broj bodova, cak i vise od maksimale za bod. Nisam znala da ce me docekati samo 2 godine opcih predmeta (matematika,fizika,kemija,bilogija,hrvatski,engleski) sve sto mi sada treba za upis na fakultet. Ostale 3 godine samo strucni predmeti. Bila sam po 12 tjedana svaki dan u skoli od 7 do pola 9 navecer. Svako jutro praksa, da ne pricam sta je to sve bilo, cega sam se sve nagledala, vi toga niste ni svjesni. I sada kad zelim upisati fakultet, ne ostati na svojoj srednjoj strucnoj spremi ja se moram duplo patiti za maturu i zasto ja ne bi imala pravo se buniti? Sta mislite da je nama lako kad nas se svaki dan usporeduje sa njegovateljima koji tecaj zavrse za 3 mjeseca. Kada nas doslovno zovu jeftina radna snaga. Bas zbog toga zelim ici na fakultet, da imam svoju diplomu i da mogu svojim roditeljima i svima koji su me nazivali jeftinom radnom snagom dokazati da ja mogu to. I da bila sam medu clanovima koji su strajkali i nije mi nimalo zao, jer smo svima pokazali u kakvim mi uvjetima radimo. Moje zanimanje je preljepo i nemogu to svi, bas zbog toga zelim ici dalje i skolovati se u svojoj struci, a ne da mi neki gimnazijalci upisuju sestrinstvo. I da sam htjela upisat gimnaziju, upisala bi ju ali nisam, i to nije moj zaobilazni put. Eto tek toliko da se zna a ne da se pisu takvi nepotrebni komentari. Hvala :)

  • SUSSIE_1 17.12.2014.

    Sad bi se trebali povezati i ukazati na taj problem SVI UČENICI MEDICINSKIH ŠKOLA u Hrvatskoj.

  • arwin 16.12.2014.

    Gimnazijalci se od početka pripremaju da znaju široko razmišljati i da budu u neku ruku intelektualci. Posljedica je da o svemu znaju nešto ali zapravo ništa ne znaju raditi. Stoga nužno moraju završiti neki faks. Strukovne škole pripremaju za rad a ne za intelektualni razvoj. Nažalost tako mora biti jer bi analogijom također npr. KV zidari trebali imati prednost pri upisu na Građevinu ili Arhitekturu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare