To je to što me zanima!

Učitelje zlostavljaju, a učionica je bojište u kojem su oni žrtve

Mnogi kritiziraju sustav školstva, pa smo istražili s kojim se sve problemima danas on nosi. Razgovarali smo sa stručnjacima, nastavnicima i ministrom Jovanovićem
Vidi originalni članak

Ulazak u razred danas je kao odlazak na bojišnicu. Jedva sam se izvukao, i sretan sam zbog toga, a u ovakvu školu ne bih se vratio ni u najgorim noćnim morama, iskreno priznaje Zdravko Pervan (65), profesor hrvatskog jezika iz Makarske. Njega je 2005. godine zbog loše ocjene učenik na satu izbo nožem. - Oštrica mi se zabola u jetru, a liječnici kažu da je samo za centimetar promašila aortu. Izbjegao sam smrt za dlaku, ali i danas imam noćne more i budim se okupan znojem, nastavlja Pervan. Njegov kolega Ive Zurak (66), profesor latinskog jezika iz Rijeke, učenicu je ocijenio ocjenom dovoljan. To je bio razlog da ga agresivan otac brutalno pretuče.

 - Imam loše mišljenje o školstvu, razočaran sam sustavom općenito - kaže Zurak, potvrđujući kako ni njemu ni njegovim kolegama mjerodavno ministarstvo nakon napada nije pružilo nikakvu pomoć niti im je na bilo koji način olakšalo povratak među djecu nakon bolovanja.

- Sve je više profesora koji napuštaju nastavničko zvanje, otvaraju privatne obrte ili odlaze na doktorske studije. 

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 110

  • drvo_zivota 01.07.2013.

    Ive Zurak (napisala bi gospodin, ali on to sigurno nije) je meni predavao latinski u Medicinskoj školi u Rijeci, pa mogu komentirati članak iz prve ruke. Naučili nismo ništa osim, ali smo se zato naslušali hvalisanja. Ocjene smo dobivali prema broju grudnjaka. Danas sam majka dvoje djece i jedna od onih koja smatra da prosvjeta zaslužuje poštovanje puno veće nego ga sada ima tj. nema, ali isto sam tako sigurna da netko maltretira moju djecu kao što je nas maltretirao Ive Zurak ne bi se dobro proveo.

  • ljekarnica 01.07.2013.

    Profesori stalno se nešta žale. Mala plača , a svetke i petke slobodni . Djeca ih zlostavljaju i bla bla. za takvu djecu postoje sankcije pa poduzmite ih.

  • 30.06.2013.

    Mi smo se (u onome sistemu) u OŠ u centru Zagreba najviše bojali PODVORNIKA/LOŽAČA, velikog čovjeka u plavoj kuti sa francuskom kapom na glavi, koji je bio dobar kao kruh ali je bio AUTORITET. Postojali su i ti nekakvi imaginarni UKORI kojih smo se isto bojali i svi smo bili pristojni i dobri.

Komentiraj...
Vidi sve komentare