To je to što me zanima!

UDAR NA BUDŽET: Cijena hrane viša i do 40 posto

Hrvatski građani na hranu troše gotovo 40 posto primanja, a u EU troše 13 posto. Iako poskupljuje sve, plaće stoje. A izbori su iza nas...
Vidi originalni članak

Običnu salatu kristalku na zagrebačkoj tržnici građani su do prije nekoliko tjedana plaćali 12 kuna za kilogram. Sada je njezina cijena 15 kuna. Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku, u prošlih godinu dana sve su cijene u prosjeku porasle za 4,3 posto, a prosjena plaća je 4743 kune. Najviše je poskupjelo povrće, i to za 29,8 posto. Voće, ulja i masti poskupjeli su za 16,8 posto, a kruh i žitarice za 8,3 posto. Brašno je početkom rujna poskupjelo za dodatnih 23 posto. Meso je skuplje za oko dva posto, a alkohol i duhan gotovo četiri posto. Od početka prosinca mlijeko i mliječni proizvodi poskupjeli su za šest do devet posto. Čelnik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever najavio je još veći udar na džep građana povezan s poskupljenjem dizelskoga goriva.
Početkom sljedeće godine poskupljuju struja i plin. Također, zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, sva će pića poskupjeti od 30 lipa do jedne kune. Seljaci najavljuju dodatna poskupljenja mesa. U Zagrebu su povećali komunalnu naknadu za 50 posto.

HEP: NE ZNAMO ZA KOLIKO ĆE POSKUPJETI STRUJA
Cijenu struje ne određuje Hrvatska elektroprivreda, nego Vlada. Mi imamo neke prijedloge poskupljenja i kalkulacije, a jedino vam mogu reći da će poskupljenje biti realno, ustvrdio je Radomir Milišić, glasnogovornik HEP-a. Odbio je konkretnije govoriti o kalkulacijama i prijedlozima povećanja cijena. Iako su neki mediji nagađali da će nakon izbora struja poskupjeti 20 posto, Milišić je to odlučno opovrgnuo i ustvrdio da će Hrvatska elektroprivreda cijenu struje mjenjati početkom 2008.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • entoni 03.12.2007.

    Podići če malo i plaće tek toliko da im vratimo kroz plačanje računa ne previše a jesti ne moramo, oblačiti se možemo biblijski !

  • Hacker-ri 02.12.2007.

    4700 kn prosjecna placa?? sta to visokim duznosnicima i onima koji uz svoj posao rade jos 2 na crno ili???

  • Bijela13 02.12.2007.

    ...ovo nas oni pripremaju za evropsku uniju....biti će mo na prosijačkom štapu..dok evropa bude uzimala sve što valja u našoj državi....

Komentiraj...
Vidi sve komentare