To je to što me zanima!

Udruga Sjena: Zagreb zakinuo dio korisnika novčane pomoći

Iz Grada Zagreba izvijestili su kako su nakon stupanja na snagu nove odluke, koja je korisnike novčane pomoći podijelila u tri kategorije, izvršili reviziju njezinih korisnika
Vidi originalni članak

Nakon što je u rujnu donesena izmijenjena Odluka o socijalnoj skrbi, dio osoba s invaliditetom dobio je uvećani iznos novčane naknade koju im daje Grad Zagreb, no njih oko tri stotine nije, iako su na to imali pravo, istaknula je u petak predsjednica udruge Sjene Suzana Rešetar

Riječ je o isplati novčane naknade Grada Zagreba korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine, kojima je prema izmijenjenoj Odluci o socijalnoj skrbi iz rujna ove godine, ta naknada uvećana s 26 eura na 50 eura. 

OBJAVILI UVJETE Isplata nacionalne naknade za starije kreće u utorak, evo tko će sve moći dobiti pomoć države

No, iako su to očekivali, jer su prema odluci imali pravo na uvećanje, oko 300 korisnika te naknade ipak nije dobio uvećani iznos. Problem je, ističe, što je člankom 4. iz nove Odluke o socijalnoj skrbi, propisano da punoljetne osobe s invaliditetom moraju Gradskom uredu za socijalnu zaštitu dostaviti dodatne potvrde, o školovanju ili činjenici da su invaliditet stekli prije 18. godine života.  

- Međutim, Grad Zagreb korisnike nije posebno obavijestio o potrebi da dostave dodatnu dokumentaciju, što je dovelo zakidanja i diskriminacije u istoj populaciji osoba s invaliditetom- kaže Rešetar.

UDRUGA DUGINE OBITELJI 'Istospolni parovi žele pružiti djeci u sustavu ljubav, sigurnost i skrb, ali su diskriminirani'

Dodaje da su se ovih dana, kada korisnici primaju naknade za listopad, njezinoj udruzi obratili brojni korisnici upozoravajući na problem. 

- Našoj se udruzi javila masa korisnika koji su primili samo 26 eura umjesto očekivanih 50 eura, na što su imali pravo. Tražimo da im to Grad Zagreb nastavi isplaćivati povećanu naknadu, ali i da im retrogradno isplati i to povećanje za listopad kojeg sada nisu primili- istaknula je Rešetar. 

Grad Zagreb: Isplatit ćemo povećanje naknade retrogradno, neka nam se korisnici jave

Iz Grada Zagreba izvijestili su kako su nakon stupanja na snagu nove odluke, koja je korisnike novčane pomoći podijelila u tri kategorije, izvršili reviziju njezinih korisnika. 

Uvećana naknada isplaćena je samo maloljetnim korisnicima, odnosno dobilo ju je 2901 dijete s invaliditetom, dok utvrđivanje činjenice da i punoljetni korisnici imaju pravo na uvećanje naknade nije bilo moguće, jer nadležni gradski ured ne raspolažu podacima kojima bi se utvrdila osnova za uvećanje te naknade, objašnjeno je. 

SUOSJEĆAJ ZAJEDNICE Svjetski dan palijativne skrbi i hospicija: Palijativnu skrb treba između 26.000 i 46.000 ljudi

Točnije, kazali su da Gradski ured za socijalnu skrb nije mogao revidirati korisnike jer prikupljanje podataka o njihovom školovanju ili vremenu nastanka invaliditeta “nije u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka”. Pa je punoljetnim korisnicima, isplaćen stari iznos naknade od 26 eura. 

Sada poručuju da će zakinutim korisnicima, odnosno "onima koji su imali pravo na povećanje, a nisu ga konzumirali", ipak naknadno isplatiti uvećanje za listopad, te da ti korisnici nastaviti primati uvećanu naknadu. Sve što zakinuti korisnici moraju napraviti jest javiti se Gradskom ured za socijalnu skrb. 

ZAČIN LJUBAVI Gotovo 50.000 ljudi treba palijativnu skrb u Hrvatskoj

- Za sve eventualne upite i pojašnjenja molimo da se svi korisnici koji smatraju da ispunjavaju uvjete iz navedene Odluke jave izravno na adresu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Odjelu za socijalnu skrb, Nova cesta 1, email: martina.antolkovic@zagreb.hr, ili  na broj telefona 01 610 1801- istaknuli su iz grada. 

Odgovarajući na opaske da sami korisnici nisu bili upozoreni da trebaju dostavljati dodatnu dokumentaciju, iz Grada Zagreba poručuju da je sama odluka bila u javnom savjetovanju, da se o njoj odlučivalo i na sjednici zagrebačke Gradske skupštine koja je javna, te da je o njoj proaktivno komunicirala i sama gradska vlast, na konferencijama za medije. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • TVP 20.10.2023.

    Konačno su došla neka nova pravila i kriteriji jer sve ono prije je bilo ………..neću reći da ne obrišu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare