To je to što me zanima!

"Ugrizao me kraljevski piton, ali ja i dalje jako volim zmije"

Pet godina sa zmijama: Marija je u početku bila vrlo skeptična, ali danas se zmije maze u njezinim rukama kao pravi ljubimci. Odgojila je tri mliječne zmije u zoološkom i sve ih nazvala Fifi
Vidi originalni članak

Prvi put sam u ruke primila zmiju prije pet godina, kad sam s njima počela raditi. Bila sam jako skeptična i bojala sam se, prisjeća se Marija Starčević (28), edukatorica u zoološkom vrtu u Zagrebu.

Prvu zmiju koju je primila bila je mliječna zmija. Upravo s njima i danas najčešće radi jer su najsmirenija vrsta.

- Prvi put mi je bilo teško kad sam je morala sama izvaditi iz akvarija. Morala sam biti jako oprezna jer se znaju zakačiti za grančicu - prepričava nam Marija. S vremenom joj je bilo sve lakše. Počela se uz njih opuštati i vidjela da može raditi s njima. Danas ga obavlja s lakoćom, a isključivo se bavi mliječnim zmijama i kraljevskim pitonima.

- Zmije su razumne, osjete da sam prijateljski nastrojena prema njima. Volim reći da zajedno surađujemo već pet godina. Zbog predrasuda nisu jako popularne među ljudima i upravo zato ih pokušavamo popularizirati - objašnjava nam Marija.

Ideja je da ljudima pokažu kako zmije nisu opasne te da mogu biti jako umiljate.

Objasnila nam je i kako navikava zmije na ljude, i obrnuto.

- Kad napune oko dva mjeseca, zmijicu se uzme u ruke. Nakon nekog vremena može se je prebacivati iz ruke u ruku i nježnim pokretima dragati - govori nam Marija.

Dodaje kako ih je najbitnije naučiti da nema opasnosti tako da se mogu opustiti uz posjetioce i djecu. Iako Marija voli svoj posao, u pet godina imala je i manjih nezgoda.

- Jednom me je ugrizao mladi kraljevski piton. To je kao kad vas mačka ugrize. Primio me je i odmah pustio tako da se ništa opasnog nije dogodilo - sa smiješkom govori Marija. Dodaje kako se nije preplašila jer je sve trajalo manje od sekunde, ali i zato što je ona i inače vrlo smirena osoba. Kako ovo nije baš svakidašnji posao, pitali smo je i kako ljudi reagiraju kad im kaže čime se zapravo bavi.

- Neki to prihvaćaju bez problema, a to su oni koji prihvaćaju zmije kao dobre životinje. Oni koji ih vide kao zle reagiraju gadljivo, dok drugi ne žele ni prići kad vide oko mene zmiju. Nasreću, imam više pozitivnih reakcija - govori nam Marija.

Kao najbolji primjer navodi upravo djecu jer ona nemaju predrasuda i jako su znatiželjna, pa tako odlično reagiraju kad vide zmiju. Za kraj dodaje kako svoj posao ne bi promijenila nizašto na svijetu jer joj je to što radi neprocjenjivo.     

Idi na 24sata

Komentari 57

  • 12.08.2017.

    popularizirat zmije? marija ti nisi cista u glavi😬

  • pacifista 12.08.2017.

    24 sramite se 30 komentara čitatelja ste ovde izbrisali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • pacifista 12.08.2017.

    24 sramite se 30 komentara čitatelja ste ovde izbrisali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare