To je to što me zanima!

Ukidanje II stupa mirovine: Kome će ići 25 mlrd. kuna?

Iz udruženja mirovinskih fondova drže kako opcija povratka iz 2. u 1. stup nosi tehničke probleme koji mogu dovesti do raspada tržišta kapitala
Vidi originalni članak

Premijer je nakon sjednice Ekonomskog vijeća rekao kako se 2. mirovinski stup sve više pokazuje kao promašaj. Prema jednom od prijedloga, novac iz 2. stupa mogao bi se prebaciti u 1., no građani mogu i zadržati novac u 2. stupu. Tada im država ne jamči sigurnost. U fondovima, prema riječima Davorka Vidovića (SDP), ima oko 25 milijardi kuna. Iz udruženja mirovinskih fondova smatraju kako opcija povratka iz 2. u 1. stup nosi sa sobom niz tehničkih problema koji mogu dovesti do raspada tržišta kapitala. S time se slaže i ekonomski analitičar Branimir Lokin, koji smatra da bi se ovom reformom dio novca maknuo s tržišta burze i tako ga ugrozio. Damir Novotny, ekonomski stručnjak, misli da novi prijedlog Vlade nije dobar.
- Kroz šest godina postojanja, otkako je uveden 2. stup, mirovine su rasle - objasnio je Novotny situaciju s fondovima.
No, novac iz 2. mirovinskog stupa građanin ne može izvući vani, već ga može prebaciti ako to želi u 1. stup. Sva sredstva koristiti će se za obračun mirovina na kraju radnog staža. Oni koji se odluče prebaciti sredstva  iz 2. u 1. stup morat će potpisati suglasnost. Sav dosadašnji prikupljen novac građani mogu kontrolirati u fondu koji su izabrali, a osiguranik u svakom trenutku može promijeniti obavezni fond.


PRVI MIROVINSKI STUP - Plaćaju ga svi zaposleni građani bez obzira na starosnu dob. Poslodavci su dužni svaki mjesec od bruto plaće zaposlenika 15 posto izdvojiti za prvi stup. Taj se novac uplaćuje u državni proračun.

DRUGI MIROVINSKI STUP - Od 2002. drugi mirovinski stup obvezan je za sve zaposlene mlađe od 45 godina i za sve novozaposlene. Poslodavci za drugi stup moraju uplatiti 5 posto bruto dohotka. Novac se do mirovine ne dira

TREĆI MIROVINSKI STUP - Namijenjen je onima koji žele osigurati veću mirovinu. Radi se o dobrovoljnom osiguranju, a mogu ga uplaćivati nezaposleni ili oni koji su prijavljeni na minimalac, a u stvarnosti zarađuju mnogo više.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • menta 13.02.2009.

    I dalje ćemo pljuvati i prijetiti ali od naše složnosti ni S. Da smo jučer izašli na ulice bilo bi kasno. Mirno gledamo kako pljačkaju ovu državu i narod. Izglasavaju zakon o uvođenju OIB-a. Zašto! Sigurno nije da bi MI mogli kontrolirati koliko su se oni obogatili dok su bili na vlasti. I čitam da je normalno darovati poslovnom partneru putovanje u Monte Carlo. To svatko radi. Sigurno je svatko od vas bio bar jedanput u Monte Carlu. Ma smiješno da smiješnije nemože biti. Na \"sudovima\" se sprdaju sa svima, počevši od tužitelja, pa do naroda koji to redovno sluša ili čita. Pljuc!! Ponestalo mi pljuvačke.

  • alesiaj 13.02.2009.

    Nisam ekonomista pa neću komentirati previše što bi bilo pametno. Jedino znam da kriza neće dovjeka trajati, al nakon krize ipak neće biti jednako kao i do sada. Mislim da će ekonomija svijeta biti izmjenjena i zasad malo tko zna što će biti dalje. Međutim novac drugog stupa ipak mislim da pripada nama, pojedincima koji smo za njega izdvajali, a izdvajamo jednako kao i ostali za 1. stup. Zato mislim da bi bilo pošteno vratiti ga pojedincima. Ono što mislim da bi bilo pametno za osiguranje mirovine u starosti je doći do neke kakve takve nekretnine, stana..dati ga u najam i od toga kako tako pokušati živjeti. Znaći domoć se svoje krave muzare. Na žalost, ne piše nam se dobro, al uspoređujući to kako će biti našoj djeci još ćemo dobro i proći.

  • šamar 13.02.2009.

    kaj kome ce ici? pa njima naravno podjelit ce oni medju sobom bez brige

Komentiraj...
Vidi sve komentare