Obavijesti

News

Komentari 24

Ukidanje II stupa mirovine: Kome će ići 25 mlrd. kuna?

Ukidanje II stupa mirovine: Kome će ići 25 mlrd. kuna?
1

Iz udruženja mirovinskih fondova drže kako opcija povratka iz 2. u 1. stup nosi tehničke probleme koji mogu dovesti do raspada tržišta kapitala

VIDEO

Premijer je nakon sjednice Ekonomskog vijeća rekao kako se 2. mirovinski stup sve više pokazuje kao promašaj. Prema jednom od prijedloga, novac iz 2. stupa mogao bi se prebaciti u 1., no građani mogu i zadržati novac u 2. stupu. Tada im država ne jamči sigurnost. U fondovima, prema riječima Davorka Vidovića (SDP), ima oko 25 milijardi kuna. Iz udruženja mirovinskih fondova smatraju kako opcija povratka iz 2. u 1. stup nosi sa sobom niz tehničkih problema koji mogu dovesti do raspada tržišta kapitala. S time se slaže i ekonomski analitičar Branimir Lokin, koji smatra da bi se ovom reformom dio novca maknuo s tržišta burze i tako ga ugrozio. Damir Novotny, ekonomski stručnjak, misli da novi prijedlog Vlade nije dobar.
- Kroz šest godina postojanja, otkako je uveden 2. stup, mirovine su rasle - objasnio je Novotny situaciju s fondovima.
No, novac iz 2. mirovinskog stupa građanin ne može izvući vani, već ga može prebaciti ako to želi u 1. stup. Sva sredstva koristiti će se za obračun mirovina na kraju radnog staža. Oni koji se odluče prebaciti sredstva  iz 2. u 1. stup morat će potpisati suglasnost. Sav dosadašnji prikupljen novac građani mogu kontrolirati u fondu koji su izabrali, a osiguranik u svakom trenutku može promijeniti obavezni fond.


PRVI MIROVINSKI STUP - Plaćaju ga svi zaposleni građani bez obzira na starosnu dob. Poslodavci su dužni svaki mjesec od bruto plaće zaposlenika 15 posto izdvojiti za prvi stup. Taj se novac uplaćuje u državni proračun.

DRUGI MIROVINSKI STUP - Od 2002. drugi mirovinski stup obvezan je za sve zaposlene mlađe od 45 godina i za sve novozaposlene. Poslodavci za drugi stup moraju uplatiti 5 posto bruto dohotka. Novac se do mirovine ne dira

TREĆI MIROVINSKI STUP - Namijenjen je onima koji žele osigurati veću mirovinu. Radi se o dobrovoljnom osiguranju, a mogu ga uplaćivati nezaposleni ili oni koji su prijavljeni na minimalac, a u stvarnosti zarađuju mnogo više.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.