To je to što me zanima!

'Ukinut ćemo 54 tijela, bit će pripojena drugim agencijama'

Vlada je donijela zaključak kojim se ide na racionalizaciju agencija, zavoda i tvrtki u državnom vlasništvu, ukupno njih 54. Ministarstva su sada dužna sagledati taj zaključak, kaže Kuščević...
Vidi originalni članak

Ministar uprave Lovro Kuščević u četvrtak je rekao da se zaključkom o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, njih ukupno 54, ide na racionalizaciju državne uprave te je pojasnio da će sva tijela s popisa biti ukinuta, a to znači da će biti pripojena ili nekoj drugoj agenciji ili ministarstvu.

"Vlada je donijela zaključak kojim se ide na racionalizaciju agencija, zavoda i tvrtki u državnom vlasništvu, ukupno njih 54. Ministarstva su sada dužna sagledati taj zaključak, provesti ga, a to će značiti ukidanje određenih agencija, spajanje s ministarstvima, spajanje agencija međusobno, ukidanje određenih tvrtki, odnosno kćeri tvrtki", kazao je Kuščević novinarima nakon sjednice Vlade.

Pojasnio je da će ta 54 tijela u svakom slučaju biti ukinute, a to znači da će biti pripojena ili nekoj drugoj agenciji ili ministarstvu.

"Vlada je napravila ozbiljnu analizu. Imamo dvije vrste agencija - regulatorne i izvršne. Za određeni broj agencija imamo obvezu prema EU da ih moramo držati. Mislim da je ovo jedan realan i konačan popis koja će se pripajati kojoj, koja će se pripajati ministarstvima. To je sada stvar na svakom ministarstvu da napravi onako kako je najbolje, da bi stvari i dalje organizacijski funkcionirale, da bi se poslovi koje te agencije, tvrtke i zavodi rade još bolje obavljali i kako bi se taj sustav racionalizirao", kazao je Kuščević.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • Mercedes s klasa 04.08.2018.

    Ministar Kuščević ukazuje na to kako kako danas nismo u stanju ispuniti zahtjev za elektroničkim glasovanjem - te to smatra dovoljnim razlogom da budemo protiv tog prijedloga? Po toj analogiji trebao se je zalagati protiv uvođenja Istanbulske konvencije - jer je ovoga časa nismo u stanju posve provesti; ili zalagati se za to da se prestanemo boriti protiv korupcije, nasilja. Ili diskriminacije? Možda i da se počne zalagati protiv opismenjavanja, ili borbe protiv raka, protiv ksenofobije, homofobije, protiv antifašizma... potom i da se usprotivi borbi protiv ilegalne gradnje, borbi protiv krijumčarnju imigranata, te da nas sve pozove da se svi redom prestanemo boriti za bilo kakvu plemenitu ideju - budući da, kao ni u slučaju elektroničkog glasovanja, i to još izvjesnije, tijekom idućih par godina ni u čemu nećemo moči konačno trijumfirati.

  • ljubica ljubičica_1 03.08.2018.

    Štoće nam tolko birokracije?Sve neradnik do neradnika.Na državnim jaslama.

  • Arbitraža 03.08.2018.

    Da, spajanje nije racionalizacija. Samo se nazivi ukidaju. Trebali su izaći na vidjelo s brojkama o uštedama i osnovama tih ušteda koje planiraju ostvariti. "Racionalizaciju" je trebala počivati na studiji stupnja iskorištenosti zaposlenih (ne samo agencije, nego i radna mjesta u njima nisu imali opravdanja, pa neće ni od sada). Nadalje, u izvješću o istom ovom priopćenju Vlade u Dnevniku sinoć je rečeno, a u ovom članku se propušta navesti, da je skinuta zabrana sa zapošljavanja novih službenika za poslove na EU fondovima. BACANJE PRAŠINE U OČI I ELEMENTARNO NEPOZNAVANJE PROBLEMATIKE! Ni visoko obrazovani pojedinci, dovedeni "s ulice", ne mogu odmah biti učinkoviti u svom radu, jer se za poslove vezane za projekte i fondove EU treba duže obučavati. Logičnije je bilo na ta mjesta preraspodijeliti postojeće zaposlene u državnoj upravi, "unutarnje rezerve", one čija je dosadašnja iskorištenost na radnom mjestu na nekom mizernom postotku, ako uopće nešto rade (brojni su veći dio vremena na internetu, slažu pasijans, odgovaraju na privatne mailove, beskrajno vode privatne telefonske razgovore, što je u privatnim firmama zabranjeno, čitaju "Glorije", za radnog vremena dogovore odlaske zubaru, kod liječnika i sl., prate statuse na FB ili uče za magisterij ili doktorat, koje nekima plaća, gle paradoksa, bez ikakvog kriterija, državna institucija u kojoj rade). Inicijatori racionalizacije i novog zapošljavanja misle da su nas uvjerili u svoju učinkovitost i sve preveslali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare