To je to što me zanima!

Ukrajinci uništili bazu Wagner grupe: Ubijen 'Putinov kuhar'?

Kako javlja BBC, napad u gradu Popasna potvrdio je i ukrajinski guverner regije Luhansk, ali i nekoliko Rusiji naklonjenih izvjestitelja. Među žrtvama je navodno i Jevgenij Prigožin
Vidi originalni članak

Ukrajinska artiljerija pogodila je i uništila sjedište Skupine Wagner, plaćeničke tvrtke koju su angažirali Rusi, prenose mediji.

Kako javlja BBC, napad u gradu Popasna potvrdio je i ukrajinski guverner regije Luhansk, ali i nekoliko Rusiji naklonjenih izvjestitelja.

Detalji samog napada nisu poznati, kao ni broj stradalih, ali objavljene su slike pogođenih objekata u nedjelju. 

Iako za to nema službene potvrde, navodno je u napadu ubijen i Jevgenij Prigožin, organizator skupine, ali i čovjek koji je toliko blizak Putinu da je dobio nadimak 'Putinov kuhar'. 

Ruski ratni dopisnik Jurij Kotenok u nedjelju je izvijestio o napadu te spomenuo i Prigožina, a o napadu su izvijestili i brojni Telegram kanali. Inače, i Prigožin je jedan od brojnih ljudi koji su bliski Putinu, a pod sankcijama zapada su.

Skupina Wagner povezivala se i sa ratnim zločinima, a bili su na Krimu i u Donbasu i 2014. godine. Ista je skupina djelovala u Siriji, Libiju, Maliju...

Wagner grupa inače je privatna vojna kompanija, što znači da ne podliježu zakonima kao 'obična vojska'. A to znači da, dok god Putin i ekipa daju naredbe i jamče sigurnost, a i dobre plaće, mogu raditi što god požele. Većina njihovih članova su bivši ruski specijalci. 

Oslanjanje na plaćenike iz ruske privatne zaštitarske tvrtke Skupine Wagner, tvrdi Velika Britanija, još je jedan znak da je ruska vojska, šest mjeseci nakon pokretanja rata u Ukrajini, pod pritiskom. Britansko ministarstvo, pozivajući se na obavještajne podatke, objavilo je krajem srpnja da plaćenici iz Skupine Wagner teško da mogu nadoknaditi gubitke koje trpi rusko regularno pješaštvo ili promijeniti tijek rata.

Borci Iz Wagnera su od 2015. uobičajeno bili angažirani na specijalnim misijama te je ovo sada važna promjena, dodaje britansko ministarstvo.

 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • aciviij 16.08.2022.

    Ako je Prigožin zaista bio u Ukrajini, onda je to znak da kod Wagnera mnogo toga više ne funkcionira onako kako su navikli. Veliki gubici, a nitko, s malo mozga u glavi, im se više ne želi priključiti, jer je jasno da je mnogo veća šansa dobiti metak, nego dobiti premiju. Očigledno je ruska pješačka udarna igla prilično otupljena, bez velike vjerojatnosti da će se nešto promijeniti na bolje. Da stanje nije vrlo alarmantno, Putin Prigožina ne bi poslao na sam front. Ne zbog toga što mu on nešto posebno znači, nego zbog toga jer zna koji bi to motivacijski booster bio Ukrajincima ako ga uspiju likvidirati. ............................................................................................................................................... Ukoliko su ga Ukrajinci zaista likvidirali, ovo im znači više nego svi dosadašnji generali koje su eliminirali - obezglavili ruske pse rata i likvidirali jednog od najbližih Putinovih suradnika. Jedino su Putin i glavni zapovjednik ruske vojske (ako je još) general Gerasimov iznad ovoga .... ovaj potonji se iz Ukrajine jedva živ izvukao. Od kada se vratio iz Ukrajine, nitko nije vidio da hoda! Dva, tri snimka gdje sjedi i to je to ... a i paradu u Moskvi je propustio..

  • Matador_1 15.08.2022.

    Bravoo!

  • Buuum 15.08.2022.

    Što je kuhao kuhao je.

Komentiraj...
Vidi sve komentare