To je to što me zanima!

Ukrajinski farmer pretvorio je traktor u stroj za mine. Koristio stare dijelove ruskih tenkova

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Oleksandr Krivcov odlučio je da ne može čekati prezaposlene službene pirotehničare da očiste njegova polja te je opremio svoj traktor koji može izdržati eksplozije
Vidi originalni članak

U Ukrajini su izmislili novi način čišćenja polja od mina zaostalih nakon ruske invazije. Ukrajinski poljoprivrednik opremio je svoj traktor zaštitnim pločama preuzetim s ruskih tenkova i njime upravlja pomoću daljinskog upravljača.

Nakon što su ruske trupe bile potisnute iz dijelova istočne Ukrajine ukrajinskom protuofenzivom prošle godine, mnoga su polja ostala s minama, dovodeći u opasnost usjeve za sljedeću žetvu, prenosi Reuters

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Generalni direktor u vlastitoj poljoprivrednoj kompaniji Oleksandr Krivcov odlučio je da ne može čekati prezaposlene službene pirotehničare da očiste njegova polja.

Umjesto toga, dizajnirao je traktor na daljinsko upravljanje koji može izdržati eksplozije. Koristeći oklop oštećene ruske vojne opreme za zaštitu karoserije svog traktora, kupio je sustav koji bi omogućio jednom od članova njegovog tima da daljinski upravlja traktorom iz žlice bagera koji visi u zraku u blizini.

- Počeli smo ovo raditi jer je došlo vrijeme sjetve, a pirotehničari su jako zauzeti. "Naletjeli smo na protutenkovsku minu. Zaštita je raznesena, ali traktor je čitav. Svi smo živi i zdravi, a oprema je obnovljena i popravljena - izjavio je Krivcov.

Ukrajinski premijer Denis Šmihalj rekao je prošlog tjedna da su Rusi minirali oko 30 posto ukrajinskog teritorija i da je vlada usredotočena na razminiranje poljoprivrednih zemljišta što je brže moguće.

- Nemamo vremena razminiravati polja. Obim posla je ogroman. Bit će potrebne godine da se ovo polje ručno očisti i osigura da ovdje nema mina  - rekao je Serhii Dudak, voditelj tima za razminiranje, koji trenutno upravlja traktorom. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • crazy mind 08.05.2023.

    svaka cast liku ali nebih bas gazio iza tog stroja. ideja nije losa ali je dubina zahvata radnog dijela stroja (valjaka) izrazito mala. Mungosi su imali nesto slicno (daleko ucinkovitije). njemacki RINO (takoder daljinski upravljan) imao je nekoliko (5) nazubljenih valjak koji su se okretali u suprotnim smjerovima meljuci tlo (i mine) do dubine od 0,5m. sve je bilo OK kod protupjesackih mina ali su protuoklopne cesto izazivale ostecenja na valjcima. sustav sa valjkom, lancima i udaracima koristio je svedski Scanjack. kasnije je Majetic pokrenuo proizvodnju srednjih i malih strojeva za razminiranje koji su dobili vrlo dobre ocjene.

  • SaSvimaSamSuper 03.05.2023.

    Ukrajinski farmer je osramotio rusku vojsku.

  • Božnjevko 03.05.2023.

    Cijela europa mora poslati razminirace, da poslje ne kukamo kako je skupo žito.

Komentiraj...
Vidi sve komentare