To je to što me zanima!

Uloškomat: Učenici Srpske pravoslavne gimnazije napravili automat s besplatnim ulošcima

Trećaši su na sociologiji s profesoricom razgovarali o higijenskim ulošcima i menstrualnom siromaštvu, pa su napravili automat s besplatnim ulošcima kako bi pomogli svojim kolegicama iz škole
Vidi originalni članak

Na satu sociologije, kod profesorice Jadranke Rezić, u razgovoru s učenicima ona je potaknula tu temu, što se učenicima dopalo. To je bila prilika da i mi napravimo korak da se ulošci i higijenske potrepštine za žene tretiraju kao neophodni svakoj ženskoj osobi - rekli su učenici Mihael Keleuva i Stevana Gojković za Portal Novosti. 

Učenici trećeg razreda iz Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu, njih 13, napravili su svoju verziju automata s besplatnim ulošcima za svoje kolegice i nazvali ga 'uloškomat'. U samoj izradi pomogao im je i kolega iz prvog razreda.

- Nakon ideje da na takav način pomognemo našim kolegicama, krenuli smo s realizacijom.Tražili smo tvrtke koje bi nam mogle donirati uloškomate, ali nam nisu odgovorile, pa samo sami konstruirali i izradili dva primjerka u dva ženska WC-a koji su sada i instalirani. Nema tu neke nauke, ulošci su poslagani u kutije i samo se izvlače - rekao je Mihael. 

'LUKSUZNI PROIZVOD' Vlada odbila smanjiti porez na uloške i tampone: Hrvatice do daljnjega plaćaju ženski porez

Donaciju uložaka su dobili od jedne tvrtke, a od same ideje do puštanja uloškomata u pogon prošlo je dva i pol mjeseca. 

- Želimo da podignemo svijest o tome da sve djevojke i žene nemaju istu pristupačnost higijenskim proizvodima. Ulošci bi trebali biti besplatni u cijeloj državi, jer menstruacija nije stvar izbora; to je određeno rođenjem i ne može se od toga pobjeći - rekla je Stevana.

PRVI PODACI ZA HRVATSKU Porazni podaci: Skoro svaka deseta žena nema za uloške, a trećini izbor ograničen cijenom

Podsjetimo, u Hrvatskoj ulošci i tamponi spadaju pod robu koja se oporezuje porezom na luksuz, a Vlada je u ožujku odbila tu činjenicu promijeniti. Prema nedavnom istraživanju, preko deset posto žena i djevojaka u Hrvatskoj si teško ili nikako može priuštiti ove proizvode pa koriste toaletne papire, gaze, vatu, krpe.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Voćko V 19.06.2021.

    Vjerojatno je Pupavac već isprobao "novi izum" na Vesnici Pisarović i patentirao ga. Ipak je on osnivač svega "srpskog", a ponekad i hrvatskog(Tesline struje)

  • scythe 19.06.2021.

    Nije mi jasno što se uči u pravoslavnoj gimnaziji ... ustvari, kakvo zvanje imaš kad završiš tu gimnaziju? Pravoslavac?

  • duš man 19.06.2021.

    ...kutija cigareta 30 kn... ulosci 20 kn, u metrou i jeftiniji... ali ipak- neka... pohvalno....

Komentiraj...
Vidi sve komentare