To je to što me zanima!

Ulovio je soma od 2,2 metra i njime nahranio sve mještane

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Soma je ulovio Josip Meštrić iz Turčina. To je najveći som upecan na ribnjacima SRD-a Ostriž. 
Ribu su podijelili mještanima, a dio ostavili za druženje ribolovaca
Vidi originalni članak

Zagrizao je na udicu još u utorak navečer. Mamac je bio snop kišnih glista, ali smo ga ostavili dva dana u vodi da ga mještani mogu vidjeti. Kad sam ga u četvrtak izvlačio iz vode, pomogli su mi kolege ribiči Vlado Cikač i Josip Lukinec.

Tako je svoj najveći ulov opisao Josip Meštrić iz Turčina, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Ostriž u Gornjem Knegincu pokraj Varaždina. Njegov som dug je 220 centimetara i težak 78 kilograma. To je najveći som dosad upecan na ribnjacima SRD-a Ostriž. 


Golemu ribu podijelili su mještanima, a ostavili su i pozamašan komad za pripremu prilikom zajedničkih druženja ribolovaca. U posljednjih tjedan dana, osim ovog soma, iz ribnjaka su izvukli jednog od 60 kilograma i jednog od 27 kg. I ovoj vrsti ribe temperatura vode pokreće biološki ritam. Zimi je voda hladna pa mu je ishrana slaba.

Za ženke je važno opskrbiti se proteinima prije razmnožavanja, ali na kraju tog ciklusa, koji ga sili da potroši sačuvanu energiju, somu se opet otvara tek, koji raste ljeti. Zato je poznat kao žderonja. Iako su mu usta golema, ždrijelo mu je malo, pa ne bi mogao progutati čovjeka. Još, dakle, ljudi jedu somove.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • KrznarMarijan 31.08.2014.

    Sa takvom ribom se slikaš pa ju pustiš. Ubiti takvu ribu radi jela.....nemam riječi..!

  • izmetado 31.08.2014.

    evo posla za "Udrugu zaštite životinja",soma je dva dana mučio na udici,frajer se iživljavao hvaleći se što je upecao tolikog soma,molim,Tužba u kojoj se traži doživotna zabrana pecanja!Hvala,

  • pravoipravicaibezfaksa 31.08.2014.

    joj, gle ti sad ovo, s jednom ribetinom nahranio sve mještane i još ostalo za ribolovno druženje...čudno, pa koliko mještana živi u tom kraju...ali predsjednici mogu svašta, dijele kao i lokalne vlasti , svako svome

Komentiraj...
Vidi sve komentare