To je to što me zanima!

Ulovljena u Jadranu: Ribar je iz tune izvadio vrećice i smeće

Predsjednik Športsko ronilačkog i ribolovnog društva Zubatac Nikola Žuvela kaže da se da zna dogoditi u sumrak da tuna zamijeni najlonske vrećice za plijen zbog svjetlucanja u moru.
Vidi originalni članak

Tuna je imala oko 50 kila. Ulovio sam je u Korčulanskom kanalu. Uvijek očistim utrobu da bih vidio koje ribe jede, da bi takve koristio kao mamac. Ali iz ove sam izvadio najlonske vrećice i svašta nešto - rekao nam je predsjednik Športsko ronilačkog i ribolovnog društva Zubatac iz Vele Luke Nikola Žuvela.

Kaže da se da se zna dogoditi u sumrak da tuna zamijeni najlonske vrećice za plijen zbog svjetlucanja u moru.

 

     

Idi na 24sata

Komentari 42

  • Kotrljljan 29.04.2016.

    Puno tog smeča struja donese iz susjedstva, a doprinosimo i sami.

  • montello 29.04.2016.

    užasno u moru je puno smeća

  • Imperatrice 29.04.2016.

    "Super" članak da svekolikom pučanstvu skrenem pozornost na temu o kojoj svi načelno nešto znamo, a zapravo nemamo pojma koliko su stvari ozbiljne. Sva plastika (od nafte) u obliku vrećica i sitnih fragmenata su nalazi u našim oceanima te je zbog morskih vrtložnih struja zbijena u plastične otoke koji su zbog svoje veličine nazvani sedmim kontinentom (najpoznatiji Pacific patch). To je problem "daleko od očiju, daleko od srca"..nitko to od nas ne vidi pa nije ni svjestan problema. Znate li: da veličina otoka iznosi skoro 3,5 milijuna kvadratnih kilometara (cca 7 puta Francuska, 70 puta RH), da teži 100 milijuna tona (više od svjetskog godišnjeg ulova u ribarstvu), da milijun i pol životinja godišnje umre od plastičnog otpada i brojka raste, životinje jedu plastiku jer je zamijene za hranu, izrazita šteta je učinjena bio i eko sustavu. Sve je to zbog prevelike i neodgovorne potrošnje plastičnih vrećica koje su nerazgradive u prirodi zbog svojeg porijekla. Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 199,588.400.000 vrećica manje. U svijetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih vrećica, odnosno milijun vrećica po minuti. Prosječan građanin troši oko 1.000 plastičnih vrećica godišnje.Toksični dim koji nastaje pri paljenju plastike ubija stotine ljudi svake godine Pri spaljivanju 4 plastične vrećice potroši se onoliko kisika koliko je potrebno čovjeku za jedan dan. Koje je rješenje? u nastavku

Komentiraj...
Vidi sve komentare