To je to što me zanima!

Ultrazvuk će omogućiti da primimo stvari u igricama?

Fokusirane zrake ultrazvuka stvaraju virtualno polje koje možemo osjetiti kao predmet, a uskoro bi se ta tehnologija mogla koristiti u videoigrama
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa sveučilišta u Tokiju predstavili su tehnologiju koja uz pomoć fokusiranog ultrazvuka stvara virtualne predmete koji se mogu opipati u zraku. Ovime bi na taj način uskoro bez rukavica ili nekih pomagala mogli osjetiti loptu u nogometnoj simulaciji. Predstavljeni prototip zasad omogućuje stvaranje samo slabog vertikalnog polja, ali znanstvenici već rade na poboljšanju. Tako će fokusiranjem zraka predmeti imati sve više kontura. U stvaranju "tvrđih" predmeta ograničava ih snaga ultrazvuka koji moraju koristiti. Iznad određene jačina zvuka može oštetiti sluh. Iako je tehnologija tek u početnoj fazi, njegovi dizajneri već vide veliki potencijal u industriji računalnih igara i grafičkom dizajnu. Ona radi tako da kamera snima i prati položaj ruke, a uređaj na površini ispod nje stvara ultrazvuk.
- Sjajno je kad možeš prići nečemu i koristiti računalo bez dodatnih pomagala i osjetiti to svojim rukama - rekao je Stephen Brewster za BBC. On na sveučilištu u Glasgowu istražuje područje haptike - koja se bavi spajanjem računarstva i osjeta dodira, za što su se do sada koristile razne rukavice i vibrirajuće igraće palice s povratnom informacijom.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • balun 04.09.2008.

    Ovo je extra turbo inter cooler deluxe zanimljivo, do yaya! Ne igram igrice ali ću \"pogledati\" jedan dobar striptease sa ovom spravicom čim usavrše sve dimenzije :P.

Komentiraj...
Vidi sve komentare