To je to što me zanima!

'Ministre, umjesto u Koreju dođite kod nas vidjeti robote'

Osvojili su zlatnu medalju na festivalu inovacija u Južnoj Koreji, ali nisu imali novca da odu po svoju nagradu. Ministarstvo obrazovanja im uopće nije pomoglo
Vidi originalni članak

Svakog dana od ponedjeljka 3. studenog u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

U robotičko informatičkom kabinetu na prvom katu Osnovne škole u Popovači stvara se i stasa naraštaj hrvatskih informatičkih genijalaca. Ali ministar obrazovanja Vedran Mornar to izgleda ne zna. Jer da zna, onda bi otišao u Popovaču, a ne u Južnu Koreju. 

Ministar otišao u Koreju, a mogao je u 50 km udaljenu Popovaču

Mornar je na daleki put otišao kako bi Hrvatska mogla koristiti korejsku dobru praksu u primjeni visoke tehnologije koja omogućuje kvalitetnije učenje i bolji uspjeh, doznajemo u ministarstvu. Sve to mogao je naći i u 50 kilometara udaljenoj Popovači.

Čekaju ministra da dođe

- Mogao je ministar doći kod nas. Radimo u dvije kategorije, informatika i robotika, a članovi našeg kluba osvojili su niz priznanja s kojima se s pravom ponose - kaže Vlado Lendvaj, voditelj Kluba. On vodi informatički dio, a Robert Sedak robotički dio. Obojica su ponosni na trud i sposobnosti svojih učenika koji rješavaju i najteže zadatke iz programiranja i robotike. Među njima su i trojica dječaka iz sela Rajić koje je pedesetak kilometara udaljeno od Popovače i kojima nije teško prelaziti taj put kako bi stjecali nova znanja.

Jedan od mladih genijalaca je 13-godišnji Filip Beleta, učenik 7. razreda. Iza sebe ima brojna natjecanja u robotici. U Njemačkoj je osvojio zlato, koje nakon toga dobio i na natjecanju u Zagrebu. Sad se priprema za izložbu INOVA na kojoj će predstaviti svojeg robota.

Natječe se u robotici za starije od sebe

Filip inače od prvog razreda osnovne škole ima sve petice. Prosjek mu je 5,0, a u robotici se natječe u kategoriji za starije uzraste od njegova.

- Na ROBOKUPU u Njemačkoj osvojio sam zlatnu medalju, a sebe u budućnosti vidim u vrhunskoj tehnologiji. Roditelji me podupiru u svemu - kaže Filip.

Popovački genijalci su se nadmetali i na Festivalu svjetskih inovacija u Južnoj Koreji gdje su dobili zlatno odličje i plaketu. Ponosni su na to priznanje, ali ne mogu otići po njega jer nemaju novca.

Korejske stipendije

Kad smo im rekli da je ministar obrazovanja u Koreji i da im on možda može donijeti nagradu, samo su se nasmijali. Kad smo se u ministarstvu raspitivali o ministrovu putu, rekli su nam kako je Južna Koreja spremna osigurati hrvatskim studentima određeni broj stipendija kako bi svladali nove tehnologije. Učenici iz Popovače svojim radom i zalaganjem su ih zaslužili. Bilo bi lijepo da ih Vedran Mornar nakon Južne Koreje posjeti i omogući im posjet dalekoj zemlji visokog tehnološkog napretka.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Idi na 24sata

Komentari 32

  • DraženBeleta 13.11.2014.

    To isto dijete (13.g.) je bez ikakvih problema samostalno napravilo kompletnu vježbu sa 1. godine FER-a iz "FPGA u praksi"... To isto dijete je prošle godine bilo na državnom natjecanju iz programiranja, u tom istom klubu je dječak koji će u prosincu zahvaljujući donacijama (skoro humanitarnoj akciji) ipak imati priliku biti na međunarodnoj znanstvenoj olimpijadi u Argentini iz fizike-kemije-biologije - a u informatici je višestruki državni prvak, te osvajač prvog i trećeg mjesta na državnom natjecanju iz tehničke kulture (kategorija robotika)... Županija i ZTK županije koji nisu niti jedne kune podrške dali u zadnje 3 godine, je u zadnjih mjesec dana "investirala" u izbore novog župana (iako je prijašnja imala plaćene zamjenike...) otprilike 6.000.000 kn (šest milijuna kuna)... u tom istom klubu je 3 člana bilo prošle godine na osnovnoškolskom natjecanju u programiranju Logo na državnom prvenstvu... u tom istom klubu je mali-ali veliki Dorijan koji je još u 2.r.o.š. (drugom razredu osnovne škole) redovno se plasirao među 8 učenika (do 5. razreda) na državno natjecanje u programiranju Logo, te slijedeće dvije godine čekao da istekne cinična zabrana da se ne smije više natjecati mlađi od 5. razreda... iz tog istog kluba su dvije djevojčice upisale svojom željom srednju školu "Ruđer"... i svi oni su odlični, ako ne i čisti 5.0 učenici... Mi smo jako ponosni na njih !!!

  • 13.11.2014.

    jos nismo razumijeli skim zivimo i tko su nasi ministri...? da oni pomazu djeci i drugima nebi njima ostalo sta ukrast...

  • 13.11.2014.

    E da je išao u Popovaču onda si ne bi mogao pisati tolike dnevnice, a ni guzica ne bi vidjela puta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare