To je to što me zanima!

Umro danski karikaturist Kurt Westergaard, najpoznatiji po crtežu proroka Muhameda

Nasilje povezano s karikaturama je kulminiralo 2015. tijekom atentata na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu kada je ubijeno 12 djelatnika
Vidi originalni članak

Danski karikaturist Kurt Westergaard, slavan po karikaturi proroka Muhameda koja je izazvala nerede u nekim muslimanskim zemljama, umro je u dobi od 86 godina, objavila je njegova obitelj, prenijeli su danski mediji u nedjelju. 

Westergaard je umro nakon duge bolesti, rekla je obitelj, prenio je list Berlingske.

Ilustrator je autor najpoznatije do 12 karikatura objavljenih 30. rujna 2005. u danskom konzervativnom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom "Lice Muhameda", na kojoj je prorok prikazan s turbanom u obliku bombe. 

UBOJSTVO U PARIZU Napadači na list Charlie Hebdo dobili od 4 godine do doživotne

Karikature su najprije prošle nezamijećeno, ali nakon 15 dana održan je prosvjed u Kopenhagenu, a zatim su prosvjedovali veleposlanici muslimanskih zemalja u Danskoj. 

Tada je eskalirao bijes koji je rezultirao antidanskim nasiljem u muslimanskom svijetu u veljači 2006. 

Nasilje povezano s karikaturama je kulminiralo 2015. tijekom atentata na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu kada je ubijeno 12 djelatnika. Tjednik je ponovo objavio karikature 2012.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Mendieta6 19.07.2021.

    Zasto se muslimani bune (i neki djeluju teroristicki) kad se crta muhamed a bas nista ne poduzimaju kad se crta isus s obzirom da su obojica jednakoznacni proroci u islamu? Ps svako nasilje treba zestoko kazniti!

  • UltimateWarrior 19.07.2021.

    Kad netko crta isusa karikaturama svi se smiju a kad se crta muhamed odmah nemiri incidenti i sjecanje glave e u tome je razlika izmedju naseg boga koji nas uci ispravno i njihovog koji ih uci pogresno ...

  • Vito1 19.07.2021.

    Koja je razlika između preminuti i umrijeti??? Osim da uz preminulog nema komentiranja, a uz umrlog ima. --- Preminuo je Silvije Tomašević , rođen 6. studenog 1949, hrvatski novinar i publicist te dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista i Hrvatske radio televizije iz Rima i Vatikana --- Danski karikaturist Kurt Westergaard, slavan po karikaturi proroka Muhameda koja je izazvala nerede u nekim muslimanskim zemljama, umro je u dobi od 86 godina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare