To je to što me zanima!

Umro Gabriel Garcia Marquez, autor hita '100 godina samoće'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kolumbijski književnik preminuo je u 87. godini. Dobio je Nobela za književnost, a smatra ga se jednim od najpopularnijih pisaca na španjolskom jeziku
Vidi originalni članak

Izvor blizak obitelji potvrdio je da je kolumbijski književnik i Nobelov laureat Gabriel Garcia Marquez preminuo u svom domu u Mexico Cityju. Imao je 87 godina, piše AP. Navodno je bolovao od plućne i urinarne infekcije.

Njegovi magično realistički romani i kratke priče izložile su desetinama milijuna čitatelja pogled na strast, praznovjerje, nasilje i nejednakost Latinske Amerike

Smatra se najpopularnijim piscem na španjolskom jeziku još  od Miguela de Cervantesa u 17. stoljeću. Garcia Marquez je dosegnuo takvu književnu popularnost da su ga mnogi uspoređivali s Markom Twainom i Charlesom Dickensom.

Nobelovu nagradu za književnost Marquez je dobio 1982. godine. Nobelov odbor tada je nagradu obrazložio riječima: 'Za romane i kratke priče u kojima kombiniranje fantastičnog i realnog stvara bogat svijet mašte koji odražava život i sukobe jednoga kontinenta'.

Po prodaji u Španjolskoj nadmašio sve, osim Biblije

Njegovi blistavi i sjetni radovi po prodaji su nadmašili sve što se objavilo u Španjolskoj, osim Biblije. 

Rođen je u obalnom gradu Aracatacu 6. ožujka 1927. i odrastao s djedom i bakom. Formalno obrazovanje počinje s devet godina kada počinje živjeti s roditeljima u gradu Sucre. Zavolio je književnost na studiju prava i pročitavši Kafkinu "Preobrazbu" shvatio je da se na taj način može pisati i, kako je sam rekao, da je to znao počeo bi i sam pisati mnogo ranije.

Zbog potonuća razarača o kojem je pisao kao novinar u "El Espectadoru", morao je napustiti domovinu. Boravio je u Havani, započevši prijateljstvo s Castrom pa mu je do 1971. bio zabranjen ulazak u SAD.   

U Meksiko doseljava 1959. Prva hit knjiga mu je 'Pukovniku nema tko pisati', a uslijedio je 'Pogreb velike mame'.

Njegov, sada već epski, roman '100 godina samoće' iz 1967. godine prodao se u više od 50 milijuna primjeraka i objavljen je na više od 25 jezika.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Sonador 19.04.2014.

    "Život je kraći nego što čovjek misli." no neki ljudi kroz svoja velika djela dotiću besmrtnost. "Možeš biti samo osoba na ovom svijetu, ali za nekoga ti si cijeli svijet."

  • fabijus veliki 18.04.2014.

    odličan pisac!! počivao u miru

  • kung fu panda 18.04.2014.

    Počivao u miru! Sto godina samoće nezaboravna knjiga

Komentiraj...
Vidi sve komentare