To je to što me zanima!

Umro Hans-Dietrich Genscher, zagovornik priznanja Hrvatske

Gencher je odigrao jednu od ključnih uloga u procesu priznanja Slovenije i Hrvatske. Bio je veliki zagovornik ujedinjene Europe i u njoj, smatrao je on, svi moraju naći mjesto
Vidi originalni članak

Hans Dietrich Genscher, dugogodišnji njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar umro je u četvrtak u 89. godini života od zatajenja srca, objavio je njegov Ured.

Genscher je bio ministar vanjskih poslova i vicekancelar Zapadne Njemačke od 1974. do 1982. te, nakon dvotjedne pauze, od 1982. do 1992. godine. Time je postao najdugovječniji šef diplomacije i vicekancelar u suvremenoj njemačkoj povijesti. 

Ostat će zapamćen kao političar koji je “odradio” rušenje Berlinskog zida. Smatra ga se, uz Kohla, arhitektom ponovnog njemačkog ujedinjenja. Veliku ulogu u tome imali su njegovo političko iskustvo i razgovori koje je o ujedinjenju vodio s političarima iz Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Američkih Država i susjednih država, posebno Francuske.

Ostat će zapamćen po velikoj ulozi koju je imao u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske. Iako isprva skeptičan prema raspadu Jugoslavije, od ljeta 1991. godine postao je, uz njemačkog kancelara Helmuta Kohla, najvažniji zagovornik samostalnost Hrvatske i Slovenije. 

Zahvaljajući i njegovim diplomatskim sposobnostima postignut je dogovor o zajedničkom priznanju tada 12 članica Europske zajednice Hrvatske i Slovenije 15. siječnja 1992. godine.

Liberal Genscher bio je veliki zagovornik ujedinjene Europe i u njoj, smatrao je on, moraju naći mjesto svi.

- Mi smo vidjeli ozbiljne naznake velikosrpskih težnji. Govor na Kosovskom polju je odigrao veliku ulogu. Prekid rotiranja u Predsjedništvu Jugoslavije i ukidanje autonomije Kosova i Vojvodine pokazali su da je Milošević želio jednu drukčiju Jugoslaviju, naime, Jugoslaviju kojom će dominirati Srbija. To nam je pomoglo da shvatimo da hrvatske i slovenske težnje za neovisnošću imaju svoje razloge - objasnio je godinama kasnije Genscher.

Gencherov zaštitni znak bio je žuti pulover, a po njemu su naši ljudi nazivali Mercedes S klasu u kojem se uvijek vozio.

Za njegove zasluge u uspostavi neovisne Hrvatske, u brojnim hrvatskim gradovima ulice i trgovi nose Genscherovo ime, na Braču ima spomenik, a predsjednik Franjo Tuđman uručio mu je 1997. godine visoko državno odličje, Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Posljednji put Genscher je posjetio Zagreb 2007. godine na petnaestu godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske, 

 

Idi na 24sata

Komentari 88

  • Neovisan11 02.04.2016.

    Pocivao u miru

  • donor4 02.04.2016.

    sto nam je taj tek ucinio.

  • donor4 02.04.2016.

    sto nam je taj tek ucinio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare