To je to što me zanima!

UN: Ako Kobani padne u ruke IS-a ponovit će se Srebrenica

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Staffan de Mistura, UN-ov izaslanik, apelirao je na Ankaru da "dobrovoljcima" dopusti prelazak granice kako bi pomogli kurdskim borcima koji brane taj grad
Vidi originalni članak

UN-ov izaslanik pozvao je Tursku da spriječi pokolj u sirijskom gradu Kobaniju kojemu prijete borci Islamske države, ističući strah od ponavljanja masakra u Srebrenici 1995. kada su snage bosanskih Srba ubile tisuće muslimana, javlja Reuters.

Staffan de Mistura, UN-ov izaslanik za Siriju, apelirao je na Ankaru da "dobrovoljcima" dopusti prelazak granice kako bi pomogli kurdskim borcima koji brane taj grad uz granicu s Turskom.

Podsjetio je na raspad Jugoslavije kada su snage bosanskih Srba upale u Srebrenicu, tada UN-ovu zaštićenu zonu, i ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

- Sjećate li se Srebrenice? Mi se sjećamo. Nikada je nećemo zaboraviti i vjerojatno si nikad nećemo oprostiti -  rekao je de Mistura.

Turska je stacionirala tenkove na brdima iznad Kobanija, ali dosad je odbila intervenciju bez sveobuhvatnog sporazuma sa SAD-om i drugim saveznicima o sirijskom građanskom ratu. Također je spriječila turske Kurde da prijeđu granicu kako bi pojačale snage Kurda u obrani grada.

Džihadisti osvajaju sve više Kobanija

Džihadisti ISIL-a zauzeli su 40 posto sirijskog grada Kobanija, uključujući i središte grada u kojem se nalazi lokalna kurdska uprava.

Arapski mediji pišu da su džihadisti zauzeli i gradski zatvor koji se nalazi blizu centra. Kurdske vođe kazale su da ISIL bombardira sirijski granični prijelaz s Turskom kako bi potpuno blokirao prilaz gradu

Padne li Kobani, 400 kilometara od 900 kilometara duge sirijsko-turske granice naći će se u rukama Islamske države.




Idi na 24sata

Komentari 129

  • vatrena48 12.10.2014.

    ne srebrenica nego BRATUNAC I KRAVICA !!!

  • SAINT 11.10.2014.

    Pa onda Nato što čeka neka udari, ali bez zarobljenih.

  • krapinek 11.10.2014.

    dok se oni dogovore bojim se da će biti prekasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare