To je to što me zanima!

UNICEF: U svijetu je više od 36 milijuna djece u izbjeglištvu

Brojke predstavljaju povećanje od 2,2 milijuna djece izbjeglica diljem svijeta od 2020.
Vidi originalni članak

Više djece no ikada nakon Drugoga svjetskog rata bilo je u bijegu od sukoba, nasilja i drugih kriza diljem svijeta krajem 2021. godine, objavila je u petak u New Yorku UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Prema podacima UNICEF-a oko 36,5 milijuna djece bilo je prisiljeno napustiti svoje domove od kojih je gotovo 22,8 milijuna raseljeno zbog sukoba i nasilja.

Brojke predstavljaju povećanje od 2,2 milijuna djece izbjeglica diljem svijeta od 2020.

UTJEČE NA DJECU Pretjerana potrošnja bogatih zemalja uništava svjetski okoliš

Rekordna vrijednost izravna je posljedica sukoba poput onih u Afganistanu i Jemenu, navodi UNICEF.

Ta UN-a agencija za djecu napominje da je još 7,3 milijuna djece 2021. ostalo bez domova zbog prirodnih katastrofa.

UNICEF poziva vlade diljem svijeta da pojačaju zaštitu izbjeglica, migranata i djece.

Budući da brojke datiraju s kraja 2021. godine, one ne uključuju ukrajinsku djecu koja su ostala bez krova nad glavom ili bila prisiljena pobjeći zbog ruske invazije. Sukob je doveo do stvaranja dodatnih 2 milijuna djece izbjeglica od veljače i još 3 milijuna djece raseljene unutar zemlje.

ČAK 60% ČINE DJEVOJČICE UNICEF: U Nigeriji oko 18,5 milijuna djece ne pohađa školu

Osim toga, djeca i njihove obitelji raseljeni su također zbog ekstremnih vremenskih prilika poput suše na Rogu Afrike te velikih poplava u Indiji, Bangladešu i Južnoj Africi.

Više od trećine raseljene djece živi u subsaharskoj Africi (3,9 milijuna ili 36 posto), četvrtina ih živi u Europi i središnjoj Aziji (2,6 milijuna ili 25 posto) i 13 posto (1,4 milijuna) na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, stoji u priopćenju UNICEF-a.

Osnovnu školu pohađa oko dvije trećine sve djece izbjeglica, dok se izbjeglica adolescenata školuje tek oko jedne trećine, dodaje se.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Dalibor0704 17.06.2022.

    Koliko te države iz kojih su izbjegli troši na hranu, a koliko na oružje? I onda UNICEF traži od nas lovu za gladnu djecu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare