Obavijesti

News

Komentari 0

Pretjerana potrošnja bogatih zemalja uništava svjetski okoliš

Pretjerana potrošnja bogatih zemalja uništava svjetski okoliš

Izloženost štetnim onečišćujućim tvarima, potrošnja resursa, odlaganje elektroničkog otpada i nacionalni doprinosi klimatskoj krizi nalaze se među pokazateljima koje istraživanje obuhvaća

VIDEO

Kada bi cijeli svijet trošio resurse po stopi najbogatijih zemalja, trebale bi nam više od tri Zemlje, navodi se u izvješću UNICEF-a, objavljenom u utorak.

UN-ov fond za djecu usporedio je u istraživanju globalni utjecaj na okoliš 39 članica Europske unije i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Izloženost štetnim onečišćujućim tvarima, potrošnja resursa, odlaganje elektroničkog otpada i nacionalni doprinosi klimatskoj krizi nalaze se među pokazateljima koje istraživanje obuhvaća.

Španjolska, Irska i Portugal su na vrhu ljestvice jer svojoj djeci nude dobro okruženje za život i imaju relativno nizak doprinos globalnim ekološkim problemima.

S druge strane, Australija, Belgija i Kanada su među najbogatijim zemljama svijeta za koje se navodi da imaju ozbiljan utjecaj na globalno okruženje, a time i na djecu širom svijeta, kao i na djecu unutar samih tih zemalja.

- Ne samo da većina bogatih zemalja ne uspijeva osigurati zdravo okruženje za djecu unutar svojih granica, nego doprinose i uništavanju dječjeg okruženja i u drugim dijelovima svijeta - rekla je Gunilla Olsson, direktorica UNICEF-ovog Ureda za istraživanje – Innocenti.

- U nekim slučajevima vidimo zemlje koje osiguravaju relativno zdravo okruženje za djecu kod kuće, ali su među najvećim zagađivačima koji uništavaju okruženje u inozemstvu - dodala je.

UNICEF: U Nigeriji oko 18,5 milijuna djece ne pohađa školu
UNICEF: U Nigeriji oko 18,5 milijuna djece ne pohađa školu

Australija, Belgija, Kanada ili SAD ne osiguravaju zdrave uvjete ni djeci koja žive na njihovom području, dok manje bogate zemlje u Latinskoj Americi i Europi manje štete općem stanju planeta, pokazalo je istraživanje.

U 39 praćenih zemalja više od 20 milijuna djece ima visoku razinu olova u krvi, navodi se u izvješću.

Iako Finska, Island i Norveška prednjače u osiguravanju zdravog okoliša za vlastite potomke, s druge su strane na posljednjem mjestu u vezi utjecaja na planet u obliku emisija, količine elektroničkog otpada i razine potrošnje.

Na Islandu, u Latviji, Portugalu i Britaniji svako je peto dijete kod kuće izloženo vlazi i plijesnima, a na Cipru, u Mađarskoj i Turskoj i više od svakog četvrtog.

Mnoga djeca udišu otrovan zrak u zatvorenom prostoru i na otvorenom, posebno u Meksiku, za razliku od Finske i Japana, navodi se u izvješću.

U Belgiji, Izraelu, Nizozemskoj, Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj je mogućnost da je više od svakog dvanaestog djeteta izloženo visokoj razini onečišćenja povezanog s pesticidima, objavljuje se u izvješću.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.