To je to što me zanima!

Upozorenje: Požari poput onog u Splitu lako se mogu ponoviti

U situacijama kao prošle godine kad dva mjeseca ne padne kiša, onda i dno od pivske boce može uzrokovati požar, upozorava Ante Sanader i zaključuje: 'Kad nema požara, nitko o njima ne priča'
Vidi originalni članak

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i pričao o protupožarnoj sezoni.

Svakih desetak godina dogodi se požar kao onaj kod Splita, koji dolazi nakon visokih temperatura i kada ne padne kiša dva mjeseca, kaže Sanader. 

- Javnost shvati da postoji opasnost od požara kada se dogode tako veliki požari - objašnjava Sanader i kaže da prosječna starost vatrogasnih vozila govori koliko se o tome inače vodi računa. S druge strane i dalje smo bolji od zemalja u regiji jer smo naslijedili austrougarski model vatrogastva. Dodaje i da se ulagalo u zračne snage i kanadere. 

Najveći problem su neobrađene površine, više nitko se ne bavi poljoprivredom, turizam je hit, a nema ni stanovništva, kaže predsjednik Vatrogasne zajednice. Otkriva da su ove godine postavljene kamere na strateškim mjestima te da se dežura 24 sata na dan.

- Požar nas danas ne može iznenaditi. Velika su pomoć te kamere - objašnjava Sanader ali kaže da se požari poput onog kod Splita prošle godine bez obzira na sve, mogu ponoviti.  

- Sigurno da ima i namjernih paljenja, ali je 70 posto požara iz nehata. Ljudi podcjenjuju opasnost od požara. U situacijama kao prošle godine kad dva mjeseca ne padne kiša, onda i dno od pivske boce može uzrokovati požar - upozorava Sanader i zaključuje - kad nema požara, nitko o njima ne priča.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • škver 23.07.2018.

    Čekam.

  • jo2hn8ny 23.07.2018.

    Osobno me zanima, koliko je od prošle vatrene sezone urađeno da se smanje uvjeti koji pogoduju izazivanju velikih šumskih požara?

  • Jedan_dečko 23.07.2018.

    Nebi me cudilo da te isto pozare podmecu vatrogasci, sami sebi naprave posao

Komentiraj...
Vidi sve komentare