To je to što me zanima!

Uprava pojela i popila na račun ZG Holdinga 1,2 milijuna kuna

Dok je Zagrebački holding gomilao gubitke, svake godine je povećavan trošak reprezentacije kako bi bivša uprava vodila slatki život lišen bilo kakve krize...
Vidi originalni članak

Iskustva s ove prezentacije bit će korisna za neke od projekata konsolidacija računalno-komunikacijskog sustava i ujednačenje aplikacijskog portfolija za poslovanje. Ta potpuno općenita i teško razumljiva rečenica bila je dovoljno obrazloženje da Holding potroši 40.000 kuna. Bivši predsjednik uprave Ivo Čović i član uprave Branimir Delić tako su pravdali svoj boravak od osam dana u San Franciscu. Tvrtka je platila hotel, avionske karte, dnevnice. Ostatak obrazloženja se mogao prepisati i sa službenih stranica a da se američki San Francisco nije vidio.

Četiri godine nakon tog puta, u Zagrebačkom holdingu nema nikakve “konsolidacije” računalnog sustava. U četiri godine nije se uspjelo napraviti ni da su sve podružnice povezane u jedan sustav. Ali zato Holding troši oko 30 milijuna kuna na godinu da im netko drugi održava informatički sustav. 

Čović rekorder kartice s 427.000 kuna

Crtica je to iz novootkrivene neracionalne potrošnje bivše uprave zagrebačke megatvrtke koju je sad ponovno preuzeo Milan Bandić i njegov prijatelj Slobodan Ljubičić. Ta 2009., u kojoj se putovalo u SAD, bila je zadnja u kojoj je Holding ostvario mršavu dobit. Sada imaju ukupni gubitak od 1,2 milijarde kuna, kratkoročne obveze od 3,3 milijarde. Rezanje plaća, otpuštanja, privatizacija, financijske akrobacije s velikim gubicima, novo zaduženje... dio su mjera za spas tvrtke.

- Mjere možda jesu nepopularne, ali vjerujte nam, ako to ne uradimo, do kraja godine Holding bi bio nakupina imovine za koju bi se otimali vjerovnici - slikovit je bio Ante Samodol, sadašnji član uprave.

Bivša uprava očito nije vidjela što će se dogoditi. Prije odlaska u San Francisco SDP-ov Ivo Čović je donio odluku o reprezentaciji, korištenju službenih automobila i ostalih pogodnosti. Neograničena potrošnja na Americanu, limit od 4000 kuna na Dinersu, službeni automobili za treći ešalon u upravi. Potrošnja uprave u kojoj se paralelno povećavao broj zaposlenih je buknula. Na reprezentaciju, što uključuje razni spektar, od jela i pića, do darova, potrošila je ta šira uprava 1,2 milijuna kuna. 

Rekorder je sam Ivo Čović sa 427.000 potrošenih kuna putem kartica i virmana u svom petogodišnjem mandatu. Kako je tvrtka povećavala gubitke, tako se povećavala i potrošnja šire uprave na “slatki život”. Lani su ostvarili gubitak od 360 milijuna kuna, a karticama i virmanima potrošili rekordnih 384.000 kuna za reprezentaciju.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 87

  • 12.09.2013.

    Nema tata do Hrvata.

  • nikola2007 12.09.2013.

    pa da ne piju i jedu toliko, nebi mogli da nam seru ovoliko !

  • Lina39 11.09.2013.

    Zato je Bandić gradio one fine "gospodske"zahode da ih "raja" ne otpuše od silnog "propuha" zbog pojedenog fažola.

Komentiraj...
Vidi sve komentare