To je to što me zanima!

Upravu Hrvatskih šuma treba smijeniti, ne isplaćivati bonuse

TIH zanima i "prema kojim se kriterijima odlukom Uprave financiraju udruge, znanstvene institucije, sportska društva, kazališta, manifestacije koje nemaju veze s gospodarenjem šumama
Vidi originalni članak

Transparency international Hrvatska (TIH) smatra da Upravu trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. treba smijeniti, a ne joj isplaćivati 5,285 milijuna bonusa na temelju javnosti nedostupnih ugovora o radu koji su potpisani.

U povodu slučaja da trojica direktora Hrvatskih šuma traže isplatu milijunskih bonusa TIH je u nedjelju ocijenio kako je "nedopustivo da Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. zahtijeva isplatu bonusa prema ostvarenom prometu, a koji je rezultat neučinkovitog upravljanja tvrtkom čiji je vlasnik Republika Hrvatska".

"Nedopustivo je da se obveznici poreza na dobit i dohodak opterećuju obveznom naknadom u iznosu od 0,0265% prihoda i prometa za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a da istovremeno društvo donira i sponzorira od 2012. do 2015. godine iznos 6.5 mil. kuna. Od tog iznosa 55% ( ili 3,3 mil. kuna) raspoređuje se na temelju diskrecijske odluke Uprave društva", stoji u priopćenju TIH, koji postavlja pitanje zašto se "javnim novcem preko Hrvatskih šuma d.o.o. i diskrecijskog prava Uprave društva bez jasno poznatih kriterija doniraju tijela javne vlasti poput: Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede ili Agencija za poljoprivredno zemljište, nekih županija, gradova i općina".

TIH zanima i "prema kojim se kriterijima odlukom Uprave financiraju udruge, znanstvene institucije, sportska društva, kazališta, manifestacije koje nemaju nikakve veze s dobrim i učinkovitim gospodarenjem šumama kao javnim dobrom".

"Uz sve to sadašnja uprava nije usvajala Antikorupcijske akcijske planove za 2014. i 2015. godinu, niti je sprječavala koruptivne rizike i nepravilnosti u poslovanju, a radna skupina koja je sve to trebala kontrolirati formirana je prije šest godina za vrijeme bivše Uprave. Ovo su razlozi za smjenu, a ne za nagrađivanje bez obzira iz koje političke opcije su kadrovirani članovi Uprave i Nadzornog odbora Hrvatskih šuma d.o.o.“„istaknula je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Prema pisanju medija, Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi. Pavelić, kako tvrde mediji, traži isplatu oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna, na temelju ugovora koji je 2012. godine Skupština Hrvatskih šuma zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, sklopila s Upravom Hrvatskih šuma. Taj ugovor navodno sadrži članak o isplati bonusa u slučaju ostvarivanja dobrih rezultata.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • Lun@ 777 25.07.2016.

    Vjerojatno se to isto događalo i za prijašnjih vlada, samo se nije znalo. Zaista smatram da nikakvi menadžeri koji su zaposleni u državnim institucijama ne mogu (niti ne smiju) imati takve privilegije, bez obzira tko ih je postavio. Narod je previše osiromašen, kruha gladan, mnogi na minimalcu, umirovljenici kopaju po kontejnerima, da bi ovakve nebuloze od zakona prolazile neopaženo. Pod hitno mijenjati ovakav zakon, ili još bolje ovo proglasiti ništetnim.

  • Vjevegrica 25.07.2016.

    mene samo interesira ima li koji posten politicar u RH ili te dvije stvari ne idu zajedno? gdje god zagrebes smrdi

  • leptir53 25.07.2016.

    ovakvih ljigavaca poput Jakovine se nakotilo u politici da je to strašno...da se mene pita... ne bi slobode okusio dugo godina....

Komentiraj...
Vidi sve komentare