To je to što me zanima!

USKOK-u prijavili remont vojnih helikoptera: Servis koji su radili Rusi preplaćen je 70 mil. kuna?

Prošlo je nešto više od dvije godine otkako su vojni helikopteri vraćeni s remonta, a za malverzacije oko tog posla stigla je anonimna kaznena prijava
Vidi originalni članak

USKOK istražuje milijunski posao remonta vojnih helikoptera. Kazneno je prijavljeno više osoba iz Ministarstva obrane i Zrakoplovno tehničkog centra u Velikoj Gorici zbog sumnji u niz nezakonitosti, ali i sumnje u preplaćen posao, doznaje Nova TV.

Prošlo je nešto više od dvije godine otkako su vojni helikopteri vraćeni s remonta, a za malverzacije oko tog posla stigla je anonimna kaznena prijava.

Pripadnici oružanih snaga nisu htjeli komentirati ovu temu, a Dnevnik Nove TV doznaje kako je posao remonta, koji je dodijeljen Rusima, iznosio 207 milijuna kuna i da je preplaćen za oko 70 milijuna kuna. Navodi se kako se i u natječaju pogodovalo Rusima čiji je tim s hrvatskim tehničarima u velikogoričkim hangarima obavio servis.

NESLUŽBENO MORH će remont helikoptera prepustiti ruskim majstorima?

- Kažu da su zadovoljni da je posao dosta dobro obavljen...I mislim da možemo biti zadovoljni - rekao je u rujnu bivši ministar obrane Damir Krstičević. U njegovom mandatu je ovaj posao i ugovoren.

U prijavi USKOK-u ne spominje se bivši ministar. Među više prijavljenih iz MORH-a i ZTC-a u Velikoj Gorici je bivši šef Uprave remontnog zavoda u Velikoj Gorici Ivica Grebenar - sada u Upravi za materijalne resurse u MORH-u, te brigadir Ivica Devčić - zadužen za javne nabave.

Nova TV neslužbeno doznaje kako se za njih navodi da su prema uputi nadređenih i u odnosu na ostale koji su se javili u povoljniji položaj stavili ruski zavod. Stručno Povjerenstvo ZTC-a dalo je negativno mišljenje za rusku ponudu, a kad su ukazali da nemaju potreban certifikat za natječaj, navodno se mijenjala natječajna dokumentacija.

PRIMANJE I DAVANJE MITA Uskok pokrenuo istragu protiv dvojice zbog remonta MiG-ova

- Ja vjerujem da strana s kojom je ZTC sklopio ugovor ima sve potrebito - komentirao je u ožujku 2018. godine general zbora Mirko Šundov, bivši načelnik GS OSRH.

Zbog jeftinije cijene, uvjeta i garancije, predlagali su pregovore s više ponuđača, pa i Ukrajincima.

Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost nije htio komentirati je li predsjednik zadovoljan obavljenim remontom.

U prijavi se navodi i kako su neki dijelovi izrađeni u velikogoričkom hangaru i o trošku ZTC-a što je protivno ugovoru. Tvrde i da se Rusima plaćao velik dio prekovremenih sati, hrana, korištenje, ali i popravak službenog vozila. Kriminalistička i vojna policija 2018. provodili su izvide vezane za remont, ali ostalo je nepoznato do kojih su saznanja došli.

REMONTIRAN, A PRIZEMLJEN Vojni helikopter za medicinske letove vratio se s remonta. Kako se čini, s puno grešaka...

Hrvatska je Rusima predala 10 naoružanih helikoptera, a s remonta su se vratili razoružani i sada su samo transportni i ostali su bez funkcije koju su imali prije servisa.

Kaznena prijava koja je anonimno stigla USKOK-u dolazi od nekoga tko je dobro upućen u cijelu priču jer se u prijavi navode konkretni datumi i urudžbeni brojevi. 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • ilmare 25.10.2021.

    Što kaže bivši ministar obrane i bivši /sadašnji premijer o ovom incidentu ? Je l' to istina ?

  • macor11 25.10.2021.

    Vidjeli clanovi zlo.organizacije da im lopovluk donosi jos veci ugled medu biracima, pa nastoje da  u javnost izade sto vise o njihovom lopovluku.

  • 25.10.2021.

    Ma ja mislim da im opet podmeću

Komentiraj...
Vidi sve komentare