To je to što me zanima!

USKOK podigao optužnicu protiv Berislava Rončevića

Bivši ministar obrane je 23. prosinca 2004. donio Odluku o provedbi postupka nabave nebojnih motornih vozila za potrebe Oružanih snaga RH
Vidi originalni članak

Bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika Ivu Bačića USKOK je u srijedu optužio za zloporabu položaja ovlasti u aferi kamioni. Berislav Rončević je 23. prosinca 2004. donio Odluku o provedbi postupka nabave nebojnih motornih vozila za potrebe Oružanih snaga. Ujedno je imenovao Povjerenstvo za provedbu postupka izravne pogodbe s trgovačkim društvom Eurokamion d.o.o. Zagreb na čelu s Ivom Bačićem, za nabavu 44 nebojna motorna vozila s mogućnošću smanjenja planiranih količina ako se utvrdi nedostatak osiguranih financijskih sredstava. U Odluci je neistinito naveo da je trgovačko društvo Eurokamion d.o.o. Zagreb u prethodno poništenom postupku nabave ponudilo najbolje uvjete. Iako se ovo Povjerenstvo nije sastalo niti odlučivalo u predmetnom postupku nabave, Berislav Rončević je 28. prosinca 2004., u ime MORH-a sklopio Ugovor o nabavi 39 terenskih motornih vozila - kamiona za iznos od 34.435.164,90 kuna. Navedeni iznos je u cijelosti plaćen 20. siječnja 2005. iako bi, da je prihvaćena ponuda iz prethodno poništenog postupka nabave s najnižim cijenama, isti broj takvih vozila bio plaćen 10.245.707,60 kuna manje koliko iznosi razlika u cijeni između ponude trgovačkog društva Man Importer Hrvatska d.o.o. Zagreb i ugovorene cijene s trgovačkim društvom Eurokamion d.o.o. Zagreb. Okrivljenici su tako oštetili Republiku Hrvatsku za najmanje 10.245.707,60 kuna.
Kupljeni kamioni isporučeni su sa zakašnjenjem, piše Jutarnji list i dodaje da su prilikom preuzimanja u MORH-u zabilježili su niz nedostataka i oštećenja od korozija, curenja ulja, nedostatak određenih dijelova. Prema vještačenju, Mercedesovi kamioni su u ponudi bili najkvalitetniji zbog niza tehničkih mogućnosti koje ostali kamioni nisu imali.

'TEŠKO ĆE BITI DOKAZATI OPTUŽNICU'
Bivši član istražnog povjerenstva, koje se bavilo slučajem kamioni, Krunoslav Markovinović (HDZ) rado bi kaže pogledao sadržaj optužnice protiv bivšeg ministra Rončevića i njegovog pomoćnika Bačića. Rekao je da je povjerenstvo dobilo sve papire temeljem kojih je zaključeno da je u ovom slučaju sve čisto i zakonito.
- Bojim se da ako je riječ samo o tim paprima bit će bilo kome teško dokazati optužnicu. Ako se u međuvremenu dogodilo nešto drugo, drugim riječima, ako su otkrili nešto u Eurokamionu, e to ne znam, o tome nas nisu obavijestili - rekao je Markovinović.
Ustvrdio je i da je u ovom slučaju postojao veliki pritisak predsjednika Mesića, kojeg poziva da sa istim žarom progovori i o nabavi vatrogasnih cisterni i nagibnih vlakova, koji su nabavljani po istom principu kao i kamioni, za vrijeme koalicijske vlasti. Markovinović podržava sve istrage i bilo bi mu kaže drago da se sve rasčisti, bez obzira o kome se radi i iz koje stranke dolazi.
Optužnica protiv Rončevića za Nenada Stazića (SDP) je logična posljedica za ono što se zbivalo još 2004. godine. Nada se da će Državno odvjetništvo u nekim sličnim slučajevima, kada su ministri u pitanju, reagirati brže.
Iako je na istražnom povjerenstvu žustro branio Rončevića, Andrija Hebrang (HDZ) kaže da sada nakon podizanja optužnice ovaj slučaj ne treba politizirati već pustiti nadležne institucije da rade svoj posao. Podsjeća i da je istražno povjerenstvo zaključilo da je nabava kamiona bila zakonita na temelju izjave tadašnjeg glavnog ravnatelja policije koji je izrijekom rekao "do sada nismo našli kazneno djelo'
- Što se nakon toga dogodilo ne znam - izjavio je Hebrang.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • dozvati1 28.10.2009.

    opet nista, opet smo po ko zna koji put opljackani,po zakonu !

  • brkan1 28.10.2009.

    Rvacko klasično sranje , a ostali svije ima klasičnu muziku.

  • miroljubiv 28.10.2009.

    Nadam se da će oni koji još trebaju logističke usluge bivšeg premijera da potonemo na dno,tu energiju preusmjeriti da doživimo i optužnicu protiv Sanadera i bezbroj njegovih afera.da je poštena ona Kanađanka,nikad mu ne bi ponudila nikakav posao,a ne da još blati Hrvatsku po svijetu.isto vrijedi i za sve političare koji još vršljaju po inozemstvu,ne bi li šta ušićarli protiv Hrvatske i Hrvata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare