To je to što me zanima!

Uspio se osloboditi harpuna: Dobri dupin Bojan je - dobro...

Stručnjaci su u ponedjeljak vidjeli Bojana između Silbe i Velog Braka. Bio je u grupi deset dupina. Harpuna više nije bilo. Dupin ga se sam riješio vjerojatno skokovima
Vidi originalni članak

Dobri dupin Bojan koji je 23. kolovoza snimljen s harpunom koji mu se zabio u leđa je spašen, objavio je u ponedjeljak u priopćenju Plavi svijet, Institut za istraživanje i zaštitu mora. Harpun dug preko jednog metra je ispaljen najvjerojatnije iz pneumatske podvodne puške. 

Stručnjaci su zaključili kako bi hvatanje životinje kako bi joj odstranili harpun bilo dodatni stres za nju. 

Iz analize fotografija su zaključili kako strijela nije uzrokovala značajniju ozljedu mišića već se njen najveći dio nalazi zabijen u vezivno i masno tkivo. Tada su pretpostavili da će harpun ispasti sam od sebe. To se i dogodilo. 

Bojana su "sreli"  u ponedjeljak između Silbe i Velog Braka. Bio je u grupi deset dupina. Harpuna više nije bilo. 

Bojana su istraživači prvi put susreli i fotografirali još 2004. te su ga na moru do danas susreli ukupno 58 puta. 

- Iako nismo u potpunosti sigurni kako se Bojan uspio riješiti harpuna, pretpostavljamo da se životinja zbog stalne iritacije ozlijeđenog mjesta harpuna pokušala riješiti skokovima i udarcima leđa o površinu što je u konačnici uzrokovalo pucanje vezivnog tkiva i ispadanje harpuna. Na sličan način dupini se rješavaju i parazita na tijelu - izvijestio je Plavi svijet. 

Dupin Košara je i dalje na području Pašmana

Istovremeno, dobri dupin koji oko tijela već više od godinu dana ima zapletenu plastičnu strunu koja je urasla u tkivo te dupinu uzrokovala i uzrokuje ozbiljne patnje, i dalje je u području Pašmana. Očekuje se zajednička akcija kojom će se spasiti. Istraživači Instituta Plavi svijet koji provode istraživanje u sjevernoj Dalmaciji pokušat će i dalje pratiti kretanje ovog dupina nazvanog Košara po otočiću pored kojeg je zadnji puta opažen, no inicijativu za ozbiljniju akciju očekuju od nadležnih institucija, prije svega Ministarstva zaštite okoliša i prirode.


Idi na 24sata

Komentari 34

  • Putschi 20.09.2013.

    Koji to jos zakrzljali mozgovi jos uvjek dozvoljavaju kod nas harpuniranje, dok u ostatku Evrope nemozes harpunu ni na slici vidjet a kamoli kupit i to jos da se mnoga tesko bolesna i retardirana djeca bar malo zivotu mogu radovat kad ih se u bazenu terapira s veselim razigranim i iznad svega intiligentnim zivotinjama. Kad se mladi ljudi za sacicu "trave" tretiraju kao teski kriminalci i pandurija ih goni bez milosti , dotle gamad na moru izivljava svoje niske nagone i pervertira se na bespomocnim zivotinjama koje nemaju sanse da toj stoci odgrize jaja ili popije mozak ako ga uopce i imaju. A tko kontrolira sta se sve radi po moru ? Nitko a najmanje pandurija ! Ni jedno jedino slovce u stampi ili internetu nista jednostavno nista , Koje je to zlo u tog naroda da vise nemoze dobro od zla razlucuti ?

  • Vjerujem_1 17.09.2013.

    Drago mi je da je Bojan dobro. Nadam se da će sad biti oprezniji kad se bude približavao ljudima.

  • Razer7 16.09.2013.

    Napokon lijepa vijest

Komentiraj...
Vidi sve komentare